Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Svanberg blir SVT-chef i Göteborg

Publicerad: 5 oktober 2009, 11:59

Albert Svanberg, SVT:s sportchef, har utsetts till ny chef för allmän-tv i Göteborg. Han tillträder vid årsskiftet och jakten på ny sportchef har inletts.


Ämnen i artikeln:

SVT

Albert Svanberg, ny chef för allmän-tv vid SVT i  Göteborg. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Albert Svanberg efterträder Gunwi Silander som tidigare i höstas meddelade att hon lämnar SVT i Göteborg.
– Det kanske är egoistiskt, men jag vill hinna göra andra saker i livet, sa hon till Resume.se då.

SVT i Göteborg basar för program som På Spåret och Uppdrag Granskning. Även Andra Avenyn och Riverside kommer att hamna under Albert Svanbergs vingar. Trots 17 år på SVT har det hittills bara blivit sport för Svanberg.
– Ja. Det får man nog säga. Allmän-tv blir ett nytt område för mig, men jag har varit chef i fem år så jag känner mig trygg i rollen.

Finns det något som ska förändras i Göteborg när du tillträder?
– Först ska jag lägga tid på att lära känna verksamheten och personalen. Sedan ska vi ständigt utveckla bättre program. Det är det som är det roliga med jobbet att skapa rätt förutsättningar för att göra bättre program.

Du lämnar sporten inför 2010, som innehåller både OS och fotbolls-vm?
– Det gör mig trygg för SVt har det bästa utbudet sedan jag tillträdde min tjänst.

Vilket är ditt favoritprogram från Göteborg?
– Jag vill inte göra några rescensioner, men för att visa på spännvidden så nämner jag Uppdrag Granskning, som är det tyngsta journalistiska programmet på SVT och På Spåret som är ett av de största underhållningsprogrammen.

Sökte du jobbet eller blev du värvad?
– Johanna Frelin, divisionschef för allmän-tv på SVT frågade mig och jag tackade ja. Det känns som det är dags att ta ett nytt steg.

Flyttar du till Göteborg?
– Av familjeskäl kommer jag att pendla första halvåret. Sedan går flyttlasset till sommaren.


Albert Svanberg har jobbat på dagstidningar som Norrländska Socialdemokraten, Göteborgs-Posten och Expressen. Till SVT kom han som sportreporer 1993. Sedan 2004 har han varit chef för sporten på SVT.

– Albert har gjort ett otroligt bra jobb på sporten och när han nu går vidare inom företaget står vi inför ett sportår som saknar motstycke. Nu inleder jag omedelbart rekryteringen för att hitta Alberts efterträdare, säger Olov Carlsson, chef för nyhetsdivisionen på SVT i en kommentar.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.