Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Sverige i final värt 40 miljoner för TV4

Publicerad: 3 juli 2008, 12:19

När Sverige åkte ut ur Fotbolls-EM mot Ryssland i gruppspelet försvann TV4:s chanser att nå drömgränsen – 4 miljoner tittare.
Kanalen gick också miste om möjligheten att tjäna många miljoner på slutspelet visar färsk statistik.


Det är mediebyrån Mindshare som gått igenom tittarstatistiken för de tre senaste EM-turneringarna. Den visar att årets turnering varit en framgång för TV4 – både för tittare och för annonsörer. Men det kunde samtidigt ha blivit betydligt bättre om Sverige klarat sig vidare från gruppspelet.

Intresset hos tv-tittarna sjönk nämligen rejält när Sverige åkte ur. Dessutom var det sämre jämfört med EM 2004. Det var 22 procent färre som följde finalen i år mellan Tyskland och Spanien än som såg Grekland vinna över Portugal för fyra år sedan.

Mindshare har också räknat ut vad TV4 skulle kunna ha tjänat på om Sverige tagit sig hela vägen till final i år.
– Tittandet på en EM-final ökar med något mer än det dubbla om det egna landet är med, visar statistik från de tre senaste turneringarna. Detta skulle för TV4 i rena pengar för enbart finalmatchen vara värt cirka 17,2 miljoner brutto. Ser det liknande ut även för kvart och semi kan man alltså räkna med att ett slutspel skulle vara värt någonstans mellan 40-45 miljoner, säger Daniel Saberski, tv-chef på Mindshare.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.