Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT anklagas för prisdumpning

Publicerad: 11 juni 2008, 18:09

SVT och UR dumpar sönder marknaden med licenspengar hävdar rasande privata studiouthyrare. Pengar till public service används för att subventionera program i de kommersiella kanaler som hyr studio av SVT eller UR. Nu överväger den moderate mediepolitikern Mats Johansson att granska problemet.


truefalseTV4:s paradprogram ”Let’s dance” görs i SVT:s största studio. Kanal 5:s sexprogram ”Fråga Olle” görs i UR:s lokaler. TV3:s långkörare ”Efterlyst” och ”Insider” sänds från SVT. TV4:s ”Parlamentet” kom från SVT-huset. Kanal 9 tar upp det gamla SVT-formatet ”Snacka om nyheter”, men det produceras av Zodiak i UR:s studio.

Det är bara några exempel på hur public service-bolagen har konkurrerat ut de privata teknikbolag som har studio och personal att hyra ut.
Tittarna märker ingen skillnad. Men de privata bolagen anklagar SVT för att dumpa marknaden med hjälp av licenspengar:
– Ja, deras agerande är illojalt på alla sätt, säger Lars Järncrantz, vd på Stream & Co med tjugo års erfarenhet av teknikbranschen.

Johanna Englund är projektledare för tv på Stream & Co som driver studio på Kvarnholmen i Stockholm:
– Det är ingen idé att ens försöka konkurrera med SVT och UR. De erbjuder lokaler, teknik och personal för samma kostnad som vi har enbart för lokalerna.
– Public service-bolagen lever inte på marknaden, utan täcker upp med licensmedel. Indirekt innebär det att licensbetalarna är med och betalar för att göra kommersiell tv.

Resumé har fått flera exempel på att SVT och UR har kunnat lämna offerter som ligger på halva priset eller lägre än de privata företagens priser:
– Om det privata bolaget vill ha 2,5 miljoner för studio med personal för en serie program och SVT vill ha en miljon är det väl ingen tvekan om vad man väljer, säger Dan Högmyr som är teknikchef på Zodiak.

SVT och UR kan erbjuda stora studior med senaste tekniken och rutinerade fotografer, ljustekniker, ljudtekniker, VB-tekniker, studiomän, scriptor. Produktionsbolaget behöver bara komma med producent och oftast egen bildproducent. För SVT:s och UR:s personal är de kommersiella produktionerna en bra chans att tjäna lite extra.
– Även om de är trötta efter en hel arbetsdag i studion tar man SVT för att de är så mycket billigare, säger Dan Högmyr. Där finns allt klart och det funkar bra.

Mattias Brännholm är Sverigechef för Twentyfourseven som hyr och driver Svenska filminstitutets fem studior i Filmhuset:
– Vi betalar hyra för studio-ytorna, skriver av tekniken och betalar marknadspriser för frilansare som hyrs in. Det finns alltså inte så mycket att jobba med i prisbilden. Jag vet att vi, baserat på våra fasta kostnader, har lagt synnerligen attraktiva offerter till kunder. Sedan har jag fått höra att vi inte ens är i närheten av SVT:s eller UR:s priser.

Använder SVT och UR licenspengar för att förstöra marknaden?
– Det varken kan eller vill jag uttala mig om. Men jag skulle vilja förstå hur de räknar, för jag har svårt att tro att licensfinansierade bolag medvetet sätter priser som inte är marknadsmässiga. Om så var fallet tror jag inte att politikerna skulle bli helt förtjusta.

För moderaternas Mats Johansson, som sitter i kultur-utskottet och alliansens medie-politiska grupp, är problemet inte nytt:
– Nej, men det är inte vår uppgift som politiker att detaljreglera public service-bolagens sidoverksamheter. De har en frihet under ansvar. Men om den missbrukas får vi se om klagomålen är berättigade.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.