Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT anlitade barn utan tillstånd

Publicerad: 5 juni 2014, 11:23

"Dunderbluffen" har premiär i höst

SVT i Göteborg har låtit barn arbeta utan tillstånd i över en månads tid. Ansökan till Arbetsmiljöverket kom in när inspelningarna av "Dunderbluffen" redan hade pågått i en månad. Nu prövar åklagarmyndigheten om SVT gjort sig skyldiga till brott mot arbetsmiljölagen. – Jag anser inte att vi har gjort något fel, säger programmets ansvarige utgivare Christina Hill till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVT GöteborgSVT

SVT:s "Dunderbluffen" kan liknas vid en barnvariant av det klassiska formatet "Blåsningen". Här kommer barn att lura sina ovetande föräldrar och med hjälp av ett team ska de utsätta föräldrarna för rackartyg.

Inspelningarna av programmet pågår för fullt, men en tabbe skapar viss huvudbry  för SVT i Göteborg.

Produktionen har låtit barn arbeta utan tillstånd i över en månads tid. Det framkommer av en anmälan från Arbetsmiljöverket till åklagarmyndigheten som Resumé har tagit del av.

SVT:s  ansökan om tillstånd att anlita minderåriga inom kulturell eller konstnärlig verksamhet inkom till Arbetsmiljöverket den 9 maj. Ansökan som godkändes 13 maj gällde perioden 7 april till 27 juni. Följaktligen intervjuade produktionen ett antal barn i åldrarna 9-12 i över en månad utan att myndigheten hade beviljat ansökan.  

Arbetsmiljöverket anser därför att SVT har brutit mot bestämmelserna om arbetsmiljö för minderåriga och anmäler fallet till åklagarmyndigheten som nu prövar om SVT har brutit mot Arbetsmiljölagstiftningen.

– Vi visste inte att man behövde tillstånd för presentationsintervjuer. Arbetsmiljöverkets regler är svårttolkade. Jag arbetar själv med "Smartare än en femteklassare" och då söker vi alltid tillstånd. I det här fallet trodde vi inte att det krävdes, säger Eva-Lotta Holke SVT:s projektledare för "Dunderbluffen" till Resumé.

Hur påverkar det här inspelningen?
– Det är så klart inte roligt, men vi visste inte om det här, säger Eva-Lotta Holke.

"Dunderbluffen" har premiär i oktober och Christina Hill, programchef för SVT Göteborg och ansvarig utgivare för programmet anser inte att man gjort något fel.  

– Vi skulle bara göra presentationsintervjuer och har fått tillstånd. Vi har gjort allt rätt och det får visa sig om Åklagarmyndigheten håller med oss, säger Christina Hill till Resumé.

Kommer ni att ändra era rutiner framöver?
– Jag vet inte, vi kanske behöver söka tillstånd så fort en minderårig ska medverka. Men jag anser att vi inte gjort något fel.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT GöteborgSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.