fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT-anställda rasar mot intern betygsättning

Publicerad: 31 januari 2008, 07:12

De anställda på SVT:s Nyheter och Samhälle rasar mot ledningens nya poängsystem för lönesättning. Bland annat ska ”marknadsvärde” betygsättas. – Klantigt att det kom ut till personalen, säger personalchefen Maud Gran Markkanen.


Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


SVT-ledningens nya system med poängsättning har vållat starka protester från de anställda på Nyheter och Samhälle. Foto: Andreas Elgstrand.

Nyheter och Samhälle har omkring 400 anställda som snart ska förhandla om den lokala lönepotten. Vid lönesamtalen brukar ett system utan poängsättning användas för att bedöma den anställdes kompetens och utvecklingsmöjligheter.

I går blev ledningens nya system känt på redaktionen och vållade protester. Där ska bland annat ”multikompetens, marknadsvärde, spetskompetens, förmåga att driva sin egen utveckling och integrering TV-webb” poängsättas på skalan 1 – 5. Den fiktiva reportern Pia Pettersson bifogas för att illustrera systemet.

– Det har väckt stor upprördhet bland medarbetarna, säger journalistklubbens ordförande Kenneth Sundin. Jag har sagt till de fackliga ombuden att de kan lägga systemet åt sidan. Vi har inte förhandlat om att införa nya kriterier.

Nyheter och Samhälles personalchef Maud Gran Markkanen har skapat poängsystemet efter samtal med chefer på avdelningen:

– Både chefer och medarbetare har efterlyst något annat än det gamla systemet som är en blandning av utvecklings- och lönesamtal, säger hon. Det här är ett sätt att tvinga cheferna att bli mer konkreta.

– Det är klantigt att det fiktiva exemplet Pia Pettersson kommit till de anställda. Vi är inte överens med facket om hur lönesamtalen ska bedrivas. Men jag tycker att cheferna kan använda det nya systemet om de vill, förutsatt att vi kan enas med facket om hur det ska tillämpas. Och lönesamtalen är ju frivilliga.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev