Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT återupptar kritiserad granskning om mångfald

Publicerad: 4 mars 2015, 09:01

Skärmdump från artikeln som SVT publicerade i förra veckan

I förra veckan drog SVT tillbaka sin granskning om bristen på mångfald i bolagsstyrelser efter hård kritik i sociala medier. Nu har nyhetsredaktionen bearbetat materialet och kommer att publicera flera reportage på temat.


Ämnen i artikeln:

SVTUlf Johansson

Förra onsdagen lanserade SVT hashtagen #vitabolag i anslutning till deras granskning av bristen på mångfald i bolagsstyrelser. Flera artiklar skulle publiceras under dagen och ett nyhetsinslag skulle kablas ut under kvällen.   

Granskningen mötte hård kritik på sociala medier och flera belackare ansåg att det var fel av SVT att fokusera på hudfärg. Efter kritikstormen tog den ansvariga utgivaren Ulf Johansson beslutet att stoppa den fortsatta publiceringen då han ansåg att det fanns brister i materialet.

Nu har nyhetsredaktionen valt att göra om delar av granskningen och SVT väljer att åter börja publicera.  Så här skriver SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson i en artikel publicerad i anslutning till granskningen:

"Vi har tagit till oss av delar av kritiken, vi borde ha funderat djupare innan vi gick vidare och vägde in exempelvis hudfärg i undersökningen. Men det är inte detsamma som att granskningen i sig är irrelevant. Tvärtom.

Ett av de uppdrag som Sveriges Television har som public service-aktör är att lyfta fram alla människors lika värde och också spegla hela Sverige och vara till för alla invånare i landet. Och vårt land består i dag av människor med olika utseende och olika etniskt ursprung.

Mot den bakgrunden går vi nu vidare med vår publicering. I vår granskning har vi gått igenom samtliga styrelser i våra tio största börsbolag. Vi har också granskat styrelserna i våra tio största statliga bolag."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTUlf Johansson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.