Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT-chef sågar TV4 News

Publicerad: 3 september 2012, 10:47

Jan Axelsson och Göran Ellung drabbade samman verbalt på scenen.

Foto: Björn Elgstrand och pressbild.

TV4:s Göran Ellung och SVT:s Jan Axelsson hade en livlig debatt där de gick hårt åt varandras fiaskon: TV4 News dåliga tittarsiffror och Aktuellts omgörningar.


Ämnen i artikeln:

Kristallen 2012Göran EllungJan Axelsson

Göran Ellung, vd för TV4:s Nyhetsbolaget, kritiserades för att TV4 News kallar sig för ”störst och bäst” när de har uppvisat riktigt dåliga tittarsiffror ända sedan starten.

Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på SVT, menade på Kristallen-seminariet att det är helt felaktigt av TV4 News, men Göran Ellung försvarade sig.

– Vi har gudskelov allt fler tittare. Nu i helgen hade vi strax under 100 000 som tittat 3-5 minuter och 200 000 tittare som hade klickat sig in på kanalen, säger Göran Ellung.

– Våra nordiska kollegors motsvarande kanaler har börjat smått men sedan växt sig större de kommande fem åren. Det sker inte direkt.

Jan Axelsson tycker att det är jättebra för tittarna och konkurrensen att TV4 har startat kanalen.

– Men i sak är jag dock inte lika imponerad. Den känns inte särskilt up to date. Den känns mer som en pojkdröm hos Göran och Jan Scherman än ett reellt behov hos svenska folket.

Han påpekar att SVT också hade en nyhetskanal en gång i tiden, SVT 24, men som de lade ner år 2000 då den hade för få tittare.

– Jag vet precis hur jag skulle starta en nyhetskanal, men att flytta över 100 miljoner kronor till en mycket smal kanal som få tittare efterfrågar förutom vid stora händelser är inte bra användning av public service-pengarna, säger Jan Axelsson.-

Även Jan Axelsson pressades när han fick frågor om varför de har gjort om Aktuellt så många gånger.

– Vi hade hittat en dramaturgi som vi trodde skulle ta tittarna genom hela timmen, men vi hade underskattat att tittarna ville ha längre och djupare inslag. Vi har nu sorterat om en del, tagit bort sporten och tagit in Kulturnyheterna. Vi har ett bättre flyt nu, men jag är beredd att ändra igen. Det är ett långsiktigt projekt.

Göran Ellung tycker att programmet känns ”ängsligt”.

– Jag tycker inte heller om den färgsprakande studion. Jag tycker det är jävligt fult, det ser hemskt ut egentligen.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News