Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT: ”Därför överklagar vi”

Publicerad: 17 mars 2014, 14:19

Jan Axelsson.

Foto: Björn Elgstrand.

Både SVT och TV4 väljer att överklaga beslutet att lämna ut material för att lösa två mord. – Tingsrätten har sagt att vi måste lämna ut det, men vi kommer att överklaga i veckan, säger Jan Axelsson, chef för SVTs programetik.


Ämnen i artikeln:

SVTJan Axelsson

Resumé har tidigare rapporterat om att åklagaren Carl-Henrik Andersson vill ha materialet för att lösa två fall av mord och mordförsök i Nässjö.  

I dag skrev Jan Axelsson en debattartikel i SVTs personaltidning Vi på tv. Han uppger att kanalen ibland måste lämna ut material mot sin vilja, men det händer sällan. Senast var 2010.  

– Vi följer det här och ser allvarligt på frågan. Vi har som princip att inte frivilligt lämna ut material för rättegångar, säger han till Resumé.  

Om Justitiekanslern (JK) och tingsrätt ändå vill att SVT och TV4 ska lämna ut sitt material efter överklagan, måste de göra det.  

Jan Axelsson säger att kanalen har fyra starka argument för varför de inte vill lämna ut material.  

– Vi ska värna om yttrande- och informationsfriheten och slå vakt om grundlagsskyddet.

Det andra handlar om ett förtroende mellan SVT och de som medverkar i deras program. De medverkande ska veta i vilket sammanhang de kommer att förekomma.  

– Dessutom vill vi också att det inte får finnas någon misstanke att vi samarbetar med rättsvärlden. Som oberoende kanal ska vi vara fria från alla intressen.  

Det fjärde argumentet handlar om att det kan uppkomma en hotbild mot journalister, enligt Jan Axelsson.

– Vi kan uppfattas som någon sorts uppgiftslämnare om man börjar använda våra program i rättegångar.

Men det är sänt material de bett om, i teorin kan de alltså se det på SVTPlay?
– Vi kan inte hindra dem från att titta på play, men de har bett om en programfil. Men oavsett vilken form materialet finns i är vi emot att det används i rättegångssammanhang. Det är en princip vi upprätthåller här, säger han.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTJan Axelsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.