Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT fälls för intrång i Alice Babs privatliv

Publicerad: 9 juni 2014, 11:34

Alice Babs.

Granskningsnämnden har fällt SVT:s "Dokument inifrån – Alice Babs förlorade rättigheter". Nämnden ansåg att programmet, genom en ofullständig redogörelse för omständigheterna bakom beslutet om förvaltarskap, stred mot kravet på saklighet. Man menar även att programmet utgjorde ett intrång i Alice Babs privatliv.


Resumé har tidigare skrivit om SVT:s "Dokument inifrån – Alice Babs förlorade rättigheter". I filmen, gjord av Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman har de granskat långvården och slår fast att den berömda jazzsångerskan Alice Babs har förlorat rätten att styra över sitt eget liv.

Genom ett beslut i tingsrätten ska förvaltaren Lena Arenbjörk ha fått all makt över den dementa artisten. I filmen berättar flera av Alice Babs vänner att de inte längre får träffa henne eller tala med henne per telefon.

Granskningsnämnden menar att med tanke på innehållet är en fullständig redogörelse för omständigheterna kring beslutet om förvaltarskap för Alice Babs av väsentlig betydelse för framställningen.

Genom att programmet inte redogjorde för skälen bakom beslutet så utelämnades avgörande uppgifter vilket ledde till att framställningen blev vilseledande. Denna allvarliga brist innebar att programmet stred mot kravet på saklighet.

Nämnden fann vidare att det inte kunde anses klarlagt att Alice Babs kunde värdera konsekvenserna av sin medverkan. Programmet utgjorde därmed ett intrång i hennes privatliv.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.