Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT fälls för partiskhet

Publicerad: 2 april 2012, 12:43

(UPPDATERAD) SVT-sända dokumentären "Staden som offrades" om Srebrenica 1995 fördömdes för att ha förnekat folkmordet. SVT:s vd Eva Hamilton fick kritik från krigsförbrytartribunalen i Haag. Nu har SVT fällts för partiskhet.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

Nu fälls SVT av Granskningsnämndenmed motiveringen att "frånvaron av debatt eller  problematiserande i samband med sändningen av den kontroversiella  dokumentären stred mot kravet på opartiskhet".

Filmen har blivit kritiserad av personer med bakgrund i Bosnien, som  menar att den förnekar det som hände och ger en felaktig bild. SVT menar  dock att det inte var fel att visa filmen.

Bakom filmen står de norska filmarna Ola Flyum och David Hebditch. Bland annat startades en Facebookgrupp som kritiserade filmen. Jasenko Selimovic (FP), statssekreterare och med bakgrund i Bosnien, skrev en  debattartikel i Expressen där han riktar kritik mot ansvarige utgivare.

”Det är mycket oroväckande att SVT valde att visa denna film. SVT ska  inte vara kanal för förnekelse av ett folkmord som har noggrant  kartlagts av Haag-tribunalen”, skrev Jasenko Selimovic i artikeln.

– Den norska dokumentären "Staden som offrades" som vi sände tidigare i  höstas bidrar ytterligare till att problematisera det folkmord som ägde  rum i Srebrenica. Att det handlar om ett folkmord nämns uttryckligen i  filmen, med just detta utryck, "folkmord", kontrade Eva Hamilton.    

Om GRN:s dom säger SVT så här:

– SVT anser att det är ett viktigt uppdrag för public service att sända  även kontroversiella filmer. Nämnden slår också fast att det är väl  förenligt med skyldigheterna i sändningstillståndet att lyfta fram nya  perspektiv på historiska händelser, såsom de i Srebrenica. Dock tar vi  till oss av GRN:s kritik vad gäller formerna för hur den aktuella filmen  sändes, kommenterar Ingemar Persson, programchef för avdelningen  Dokumentär fällningen i ett pressmeddelande.

Även ett inslag i P1:s Medierna om programmet fälls eftersom Granskningsnämnden anser att reportern tog ställning för kritikerna.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.