Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"SVT förfalskar verkligheten"

Publicerad: 5 mars 2009, 08:42

SVT får frän kritik för realityserien ”Diplomaterna”. – ”Diplomaterna” ger en nidbild av UD-arbetet, skriver UD-tungviktarna Jan Eliasson, Rolf Ekéus och Sven Hirdman på DN Debatt.


Ur ”Diplomaterna”. Foto: SVT.

Förre utrikesministern och kabinettsekreteraren Jan Eliasson, förre ambasadören i Washington Rolf Ekéus och förre ambassadören i Moskva och statsekreteraren Sven Hirdman går hårt åt SVT:s realityserie Diplomaterna i debattartikeln i DN.

Trion menar att programmen har mycket lite med diplomati att göra, och de skriver att de inte känner igen sig ”i den parodi på UD-arbetet som producerats med hälp av några UD-anställda som saknar respekt för både andra kulturer och Sveriges skattebetalare”.

”Att producera ett program om diplomaterna på UD utan att beröra deras huvudsakliga verksamhet är en verklighetsförfalskning och visar nonchalans mot en yrkeskår som gjort och gör stora insatser för Sverige i världen”, skriver de.

Robert Olsson, programbeställare för Nyheter och Samhälle på SVT, säger att det gjorts ett journalistiskt urval.

– Vi har inte gjort någon nidbild, det är ingen elak redigering och inte hårdvinklat. Vi har gett en balanserad bild av UD-arbetet under den här perioden på tre-fyra år, säger Robert Olsson till Resume.se.

– Vi kan inte ge den totalt heltäckande bilden. Vi har gjort ett journalistiskt arbete och velat ge en så vardagsnära bild som möjligt om hur det är att vara i diplomatins tjänst.

Robert Olsson menar att Eliasson, Ekéus och Hirdman egentligen har en annan agenda med debattartikeln, och att de använder tv-serien som ingång för att uttrycka sin oro för förvaltningen.

– Det är ju svidande kritik de ger utrikesförvaltningen i artikeln. De skriver att arbetsmoralen på UD är i snabbt sjunkande och att svensk diplomati försvagas och inte kan upprätthålla sin tidigare inflytelserika roll. Det är smått sensationellt, säger Robert Olsson.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.