Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT fortsätter göra pengar på bröllopet

Publicerad: 16 juni 2010, 13:56

TV4 fick ge två miljoner för en kvart från bröllopet. Nu får nyhetsbyrån Reuters köpa 90 sekunder av SVT – prislappen är okänd. – Det är ingen big business för oss. Vi tar normalt betalt, säger Jan Axelsson programdirektör för nyheter och sport på SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTReutersJan Axelsson

Jan Axelsson, programdirektör på SVT. Foto: Erik Esbjörnsson

Igår eftermiddag kom ett telegram från TT-Spektra som publicerades på flera sajter. Där stod att nyhetsbyrån Reuters inte tänker köpa några bilder från det kungliga bröllopet av SVT eftersom de tar ut ”oproportionerligt höga avgifter”.

Telegrammet var bara en del i Reuters förhandlingsstrategi. Idag har de slutit avtal med SVT. Byrån får sända 90 sekunder.
– Vi är helt överens och de är nöjda med priset de fick säger Jan Axelsson.

Hur mycket fick de betala?
– Det pratar vi inte om men det är inte exceptionellt mycket. Svenska medier har ju gratis nyhetsrätt och det har även medlemmarna i EBU, Eurovisionen. Men Reuters är en kommersiell nyhetsbyrå som tar betalt för sitt material. Ska vi ge dem saker gratis som de ska ta betalt för?

Ni har redan sålt för två mijoner till TV4 och nu till Reuters. Ett av era argument till hovet för att de skulle ge er ensamrätt till sändningarna var att det inte skulle bli en massa kommersiell verksamhet. Det stämde inte.
– Ja men du förstår det är inte mycket i det här sammanhanget.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

SVTReutersJan Axelsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.