Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT fruktar hackers under bröllopet

Publicerad: 17 juni 2010, 06:25

Det är SVT:s största satsning någonsin och ingenting får gå fel. Närmare 250 miljoner tv-tittare världen över väntas följa bröllopet på lördag. – Det vi måste säkra är att se till att ingenting blir förstört, ett sådant här stort tv-bolag måste se till att inte bli utsatta för hackers och sabotage, säger SVT:s vd Eva Hamilton till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonBröllopet

Eva Hamilton. Foto: Erik Esbjörnsson.

Eva Hamilton är vd för SVT och den som är högst ansvarig för SVT:s största sändning genom tiderna. Hon ser fram emot att nu göra historisk tv för SVT:

– Det är ett ovanligt år, säger Eva Hamilton. 

Allting har förberetts in i minsta detalj och på lördag kommer SVT att ha blickarna på sig från alla världens hörn som kommer att granska SVT:s bevakningen av bröllopet. SVT uppger att närmare 250 miljoner tittare kommer att följa bröllopet. Ett 20-tal europeiska länder sänder direkt och ett tiotal internationella tv-bolag finns på plats med egna team.

Hur kommer det kännas för dig när ni har hela Sveriges granskande ögon på er under bröllopet?

 – Alla de här stora evenemangen är ansvarsfulla. Vad är riskerna, tänk om det börjar regna, hästarna börjar skena, en kabel som inte fungerar.

Eva Hamilton berättar att hon fruktar hackers – det blir ett stort tekniskt säkerhetspådrag med högkvalificerad it-expertis.

– Jag känner ansvar varje dag, det här är Sveriges största mediabolag. Bröllopet är stort och viktigt men jag är van med ansvar.

Hur rankar du evenemangen SVT har 2010?
– Tar du ur ett historiskt perspektiv så är det för att kronprinsessan gifte sig.
 Vi har rättigheterna till bröllopet och vi har ingått ett avtal som innebär att vi ska garantera värdigheten om vi säljer vidare. Vi kommer att göra ett bra bröllop det kommer vara högklass.

Har du träffat kungafamiljen och gått igenom bröllopet?
– Jag har enbart hälsat på dem i samband med en stor samling med förlovningen.

Hur såg du själv på den kungliga bevakningen när du tidigare arbetade på Aktuellt?

– Bröllopet är på ett sätt, det har en specifik sak mot de andra evenemangen, jag tror att de fungerar som en samlande folkfest även om man inte är för monarkin. Det finns någon sorts kärleksfest som är ett kollektivt folkminne och där vill jag att SVT ska vara med.

Vad har du för hälsning till Victoria och Daniel?
– Jag har ingen sådan hälsning.

Kan det känna sig trygga med den bevakning som sker?
 – Det kommer vara en kvalitativ och säker sändning. Hovet kan känna sig trygga.

Har ni varit snabba med förberedelserna för bröllopet?
 – Nej där har vi inte varit snabba utan tvärtom väldigt ansvarsfulla. Vi har satt våra mest erfarna att sköta de här evenemangen.

Hur betydelsefulla är pengarna som ni får in på att sälja en del av de exklusiva delarna av bröllopet?
 – Mycket små. Vi aspirerar inte att täcka kostnaderna för bröllopet genom att hålla på och fungera som någon sorts mäklare.

Vad hoppas du att de kungliga högheterna ska känna när SVT:s bevakning som helhet är över med bröllopet?
 – Ja att det var en korrekt schyst bra granskning, och att det var en fantastisk kvalitativ bild och tv produktion av internationell världsklass när själva bröllopet görs.

Daniel Nilsson

Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonBröllopet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.