Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT: Inget solklart plagiat

Publicerad: 25 februari 2013, 15:52

Sarah Dawn Finer i den omtalade sketchen.

Sketchen med Sarah Dawn Finer vållade stor debatt i helgen. Kritikerna menar att den är ett plagiat. Men nu har SVT:s jurister granskat fallet, och tycker inte att det rör sig om upphovsrättsligt intrång.


Ämnen i artikeln:

SVTMelodifestivalen

Det var Gina Dirawis och Sarah Dawn Finers nummer i lördagens delfinal i Melodifestivalen som på pricken var likt en sketch i People's Choice Awards 2012. Flera personer reagerade under lördagskvällen på den uppenbara likheten, och under söndagen rapporterade flera medier om händelsen.

SVT svarade med att koppla in jurister för att granska om det rörde sig om ett plagiat.   Nu har de kommit med sin slutsats: det är inte ett brott mot upphovsrätten.  
– Våra jurister har tittar på det, och det är inget solklart fall av upphovsrättsligt intrång. Man har rätt att göra tolkningar av andras verk. Vi försöker verkligen att få till sketchen efter svenska förhållanden eftersom det handlar om våra programledare, säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen.  

SVT kommer inte att kontakta sketchens amerikanska upphovsmän i nuläget.  
– Nej, eftersom det inte går att säga att det är ett intrång utifrån den tolkning juristerna har gjort. Men vi brukar i vanliga fall alltid göra det, säger Maria Ilstedt.  

Samtidigt uppger hon att SVT kan komma att ompröva sin ståndpunkt om de skulle bli kontaktade i ärendet. Men å andra sidan kan de lika gärna vara glada över den uppmärksamhet som sketchen har fått.  
– Upphovsmännen kan tycka det är en väldigt rolig idé.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTMelodifestivalen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.