Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT kan bli av med OS

Publicerad: 8 maj 2008, 13:23

OS har tidigare varit vikt för SVT.
Men när rättigheterna för OS 2014 och 2016 ska säljas kan både TV4 och Viasat vara med och slåss.


Medan de flesta förbereder sig för OS i Peking i sommar har tv-bolagen en längre horisont. Det börjar redan bli dags att slåss om OS 2014 och 2016. I dag släpps nämligen det så kallade tenderdokumentet, underlaget för de europeiska tv-kanaler som vill bjuda på OS-sändningarna 2014/2016. Deadline är redan den 1 juli.

Normalt sett brukar det vara en helt odramatisk tillställning eftersom EBU, där public service-företag som SVT är medlemmar, traditionellt har haft första tjing på sändningarna. TV4 är visserligen medlem sedan 2004, men i år är det första gången som de kan vara med och bjuda.

Uppdraget att sälja OS har gått till den amerikanska sport- och rättighetsjätten IMG. Och det kan bli aktuellt för tv-kanaler som står utanför EBU att vara med i budgivningen.
– Vi ska utvärdera om IOC ska förnya avtalet med EBU eller själva sälja rättigheterna marknad för marknad till den lämpligaste tv-partnern, säger Kristian Hysén, vice vd på IMG Scandinavia.

SVT:s konkurrenter gnuggar redan händerna:
– Vi välkomnar konkurrensen, säger Jan Scherman, vd på TV4, som har visat intresse för OS-sädningarna.
Viasat håller lägre profil:
– OS förknippas normalt med public service, men vi ska givetvis med intresse ta del av villkoren från IOC, säger Manfred Aronsson, Sverigechef på MTG.

Läs mer om OS-rättigheterna i veckans nummer av Resumés papperstidning.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.