Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT kopplar in jurister efter plagiat-anklagelser

Publicerad: 25 februari 2013, 07:49

Sarah Dawn Finer i sitt nummer.

Foto: SVT.

En sketch i lördagens Melodifestival var en kopia med amerikansk förlaga. Reaktionerna blev starka, och nu ska SVT låta jurister titta på saken.
– Det ska bli kul att höra svaret, säger Thomas Hall, evenemangschef, till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVTMelodifestivalen

Det var Gina Dirawis och Sarah Dawn Finers nummer som på pricken var likt en sketch i People's Choice Awards 2012. Flera personer reagerade under lördagskvällen på den uppenbara likheten, och under söndagen rapporterade både Aftonbladet och Expressen om händelsen. Manusförfattaren och regissören Edward af Sillén försvarade tilltaget:  
– Det här är en jättekänd sketch på Youtube och det är inget som vi har försökt dölja. Det står på vår egen webb. Det är verkligen ingen stöld, säger han till Aftonbladet.  

Men evenemangschefen Thomas Hall hävdar på måndagsmorgonen att han inte kände till att sketchen hade en förlaga.
– Det beror delvis på en miss i kommunikationen i gruppen. Jag hade inte hört om det, men det var väl förankrat och jag hade det nog godkänt det, säger han.

SVT kopplar nu in sina jurister för att granska hur de ska agera ur ett upphovsrättligt perspektiv gentemot de ursprungliga manusförfattarna.  
– Det ska bli kul att höra svaret på juristerna kring var gränsen går för hur mycket man får låta sig inspireras.

Lördagens program hade 3 493 000 tittare, enligt preliminära siffror från MMS. En siffra som Thomas Hall är mycket nöjd med. Utan att ha alla kollat det närmre tror han att årets festival, som programserie betraktad, är smått historisk.  
– Jag kunde inte låta bli att ta en fundering om det här är bra ur ett långre perspektiv. Jag skulle vilja påstå att den här säsongen som programserie är den mest tittade sedan Dallas år 1981. När det kom var det den mest sedda programserien sedan Hylands hörna.  

Vad beror det på tror du?
– Det är roligt att det går år 2013. Det är ett kul program att se tillsammans och det har jobbat in sig i sin form och plats.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTMelodifestivalen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.