Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"SVT ljög om lobbyister"

Publicerad: 21 oktober 2010, 11:54

SVT:s miss i partiledarutfrågningen var i själva verket ett medvetet val. Det avslöjar bloggen Alliansfritt Sverige, som hävdar att "SVT ljög om lobbyister i Sahlins utfrågning". – Vi borde ha gjort det annorlunda, säger Rolf Tardell, som var redaktör för partiledaruftrågningarna till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Val 2010SVTMona Sahlin

Mona Sahlin i SVT:s partiledarutfrågning. Foto: SVT.

När Mona Sahlin blev utfrågad i SVT inför valet dök ett inslag om fastighetsskatten upp. Privatpersonen som medverkade i inslaget var väldigt kritisk och i efterhand framkom det att han i själva verket var en tidigare ordförande i Villaägarnas lokalförening i Solna.

SVT gick då ut med offentlig ursäkt och påstod att det hela var ett misstag från kanalens sida, enligt bloggen Alliansfritt Sverige. Men nu visar det sig att kanalen i själva verket kände till mannens bakgrund på förhand. Bloggen har varit i kontakt med Villaägarnas förening och dess vice förbundsdirektör Joacim Olsson. I ett mejl berättar han att SVT kontaktade honom i hopp om att hitta ett ”case” till utfrågningen. Något som kanalen också fick:

”Undertecknad levererade tre exempel och påtalade att en av personerna, Gustav Holmius i Solna, tidigare haft ledande förtroendeuppdrag i Villaägarna, men att han numera inte har något uppdrag.

Sveriges Television var således mycket medvetna om Gustav Holmius bakgrund, men valde ändå att använda just detta exempel vid partiledarutfrågningen av Mona Sahlin”.

Rolf Tardell, som var ansvarig redaktör för programmet, bekräftar för Resume.se att de visste om personens bakgrund. Men de gjorde bedömningen att den inte behövde redovisas eftersom att han inte längre var aktiv inom förbundet, och det där i som "misstaget" låg.

– Vi visste att han hade varit ordförande i den lokala föreningen. Misstaget var att vi inte redovisade det. Då gjorde vi bedömningen att vi inte behövde göra det eftersom han inte var ordförande längre. Men nu i efterhand tycker jag att vi skulle ha gjort det, säger han.

Rolf Tardell bekräftar också att de fick tre namn på förslag av Villaägarnas riksförbund. Anledningen till att valet inte föll på någon av de två andra var att de inte ”fungerade” i inslaget.

– Lärdomen man kan dra av detta är att även om personen inte längre är aktiv så bör vi redovisa det. Och vi borde ha gjort det i det här fallet, säger han.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Val 2010SVTMona Sahlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.