Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT-medarbetare rasar över inhyrdas villkor

Publicerad: 29 september 2010, 10:56

I ett öppet protestbrev till SVT:s ledning rasar 60-talet fasta medarbetare över arbetsvillkoren för anställda via bemanningsföretag. Enligt uppgift hölls idag ett möte där bland annat Claes Elfsberg skällde rejält: – Vad vi har för interna diskussioner på SVT är inget jag vill tala om i Resumé, säger Claes Elfsberg.


Ämnen i artikeln:

Claes ElfsbergSVTEva Hamilton

Claes Elfsberg. Foto: Fredrik Hansson.

I brevet, som bland annat skrivits under av Rolf Fredriksson, Anna Hedenmo och Bo Inge Andersson, framförs en tydlig protest till SVT-chefen, Eva Hamilton, samt chefen för Nyheter och Samhälle, Jan Axelsson, kring hur kollegorna från bemanningsföretag som Mediakompetens och Manpower behandlas.

Främsta kritiken gäller att företaget inte har planerat och varnat för att vikarieintaget skulle sjunka drastiskt efter valet. Kicki Ahlm är initiativtagare till protestbrevet:

– Vi vill att personerna från bemanningsföretagen behandlas på ett värdigt sätt, säger hon.
Enligt uppgift hölls idag ett irriterat morgonmöte där ingen mindre än Claes Elfsberg slog näven i bordet.

Men han vill inte kommentera Resumés uppgifter annat än i generella ordalag:

– Principiellt anser jag att det är bättre med fast anställd personal oavsett om alternativet gäller vikarier eller medarbetare från bemanningsföretag. God journalistik kräver trygga medarbetare, säger han.

Kicki Ahlm uppger att uppemot 35 reportrar berörs av besluteten. Första tecknen på neddragningarna kom redan i somras, men från ledningen kom inga konkreta besked om vem eller vilka som får gå. Och för två veckor sedan gick ledningen ut med ett brev om att man inte behöver lika mycket folk längre och att vikarieintaget kommer att sjunka:

– Det är oktober redan på fredag. Så det är mycket dåligt att en arbetsgivare går ut så sent med den här typen av information, säger hon.

Hon uppger också att SVT tog in medarbetarna från Mediakompetens en och en och fördelade dessa i olika grupper, där olika grupper prioriteras olika.

– SVT föregrep bemanningsföretaget. Det är bemanningsföretagets uppgift att bestämma vem som ska in på olika tjänster, inte SVT:s, säger Kicki Ahlm.

Enligt henne får frilansarna inte någon egen chef, inga utvecklingssamtal och heller inga förmåner som gym och företagshälsovård:

–De betraktas bara som pinnar som fyller olika hål – inte medarbetare och människor, säger Kicki Ahlm.

Resume.se har sökt Eva Hamilton.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.