Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT-meteorolog fängslades i Israel

Publicerad: 4 juni 2014, 08:35

Joel Mellin.

Foto: SVT.

Israeliska säkerhets­vakter slängde in SVT-meteorologen Joel Mellin i en trång cell i tre dagar för att sedan deportera honom, skriver Aftonbladet.


SVT-meteorologen Joel Mellin, 28, och vännen Christian Hjortland, 27, ­resa till Israel fick en mardrömsstart. När de landade på Ben Gurion-flygplatsen i Tel ­Aviv den 21 maj fördes de bort av säkerhetsvakter på flygplatsen och ­utsattes för tuffa förhör. De frågade om Christians syster, som bor tillfälligt i Israel och hjälper till på en frikyrka.

Vännerna fördes till en fängelseliknande byggnad med pansardörr och galler för fönstren, ett par kilometer från flygplatsen. Deras bagage togs i beslag. De föstes in i en cell på 20 kvadratmeter med ­fyra andra fångar. Där fick de stanna i tre dagar.

– Vi fick gå ut en halvtimma varje dag. Det fanns inget ljus på toaletten och allt var väldigt ohygieniskt, säger Joel Mellin till Aftonbladet.

Första ­dagen fick de baguette att äta. Andra ­dagen hade de fått kontakt med svenska ambassaden som gav dem lite mer mat. Tredje dagen fick de inte ens vatten. Den 23 maj släpptes de men fick åka fångtransport till det väntande flyget.

Joel Mellin kan fortfarande, två veckor efteråt, inte hitta ­någon förklaring till ­behandlingen.

– Vi hade giltiga pass. Det enda de påstod var att Christians syster befann sig olagligt i landet. Men hon har giltigt turistvisum.

Nu har de båda inreseförbud till Israel under ett år.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.