Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT-Nyheternas nya chefer

Publicerad: 31 maj 2011, 15:16

SVT möblerar om för fullt i nyhetsorganisationen. Nytt är fem produktionsgrupper och nio ämnesgrupper med chefer hämtade inifrån. – Facket står bakom förändringen, säger Martin Strömberg, SJF:s sektionsordförande på nyheterna i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

SVT

Förändringens vindar blåser på SVT. Nu ska alla reportrar delas in i helt nya ämnesgrupper som har skapats med syfte att hitta fler egna nyheter. För att rekrytera chefer har de använt ett annorlunda förfarande. Istället för att erbjuda befintliga gruppchefer nya positioner har de tvingats söka de nya tjänsterna på egen hand.

– Idén om att en stor förändring skulle göras förankrades så pass tidigt att det är svårt att säga att det kom som en chock. Men generellt är jag som facklig inte övertygad om att det är ett bra sätt. Det skapar onekligen oro, även om man har möjlighet at söka tjänsterna själv. Jag förstår dock hur arbetsgivaren har resonerat, men jag ska erkänna att vi har ifrågasatt själva idén med att söka sina tjänster. Dock inte så högljutt när det gäller cheferna. Vi har koncentrerat oss mer på arbetstagarna, säger Martin Strömberg.

Den nya organisationsstrukturen kommer att träda i kraft i oktober. Till dess ska alla reportrar ha valt ämnesgruppgrupp att ingå i (se lista nedan).

– Det kommer att bli en stor förändring för medarbetarna nu. Det kommer vara väldigt många medarbetare som kommer vara oroliga den närmaste tiden, säger Martin Strömberg.

Det här är en satsning på fler specialistreportrar?

– Det är en intressant fråga, och vi hoppas att det ska synas i lönekuverten. Nu får fler chansen att göra lönekarriär genom att kunna bli expertreportrar.

SVT menar att det inte kommer bli några nedskärningar bland reportrarna. Däremot har de som avsikt att banta produktionssidan genom att minska besättningen i kontrollrummen.

– Det är ingen formell neddragning på reportersidan, men tyvärr hoppas SVT att vi ska kunna spara in på produktionspersonal. Det är inte hållbart tror jag, säger Martin Strömberg.

SVT:s nya grupper och gruppchefer

1.Programledargruppen: Anna Flemming, är sedan tidigare programledare

2.Redaktörsgruppen: Anna Rütting Winborg, tidigare redaktör

3.Säpo-kombi-gruppen (intern beteckning för sändningsproducenter, fotografer, redigerare): Katarina Lundblad, var tidigare chef för gruppen i den gamla organisationen.

3.Mediacenter (produktionssupport): Elisabeth Skarby, var tidigare adminstrativ chef för ungefär samma grupp

4.Livegruppen (fotoredigerare): Marcus Ranua, var tidigare adminstrativ chef för ungefär samma grupp

5.Onlinegruppen: Fia Roslund, var tidigare adminchef för Säpo-gruppen som tidigare var betydligt större

Nytt är ämnesgrupper bestående av reportrar och fotoredigerare. Dessa har fått ansvariga chefer som hämtas internt:

1. Konsument: Sara Arvidsson, tidigare på R.E.A och innan dess programledare och redaktör på A-ekonomi

2.Politk/EU: Torbjörn Gustafsson, tidigare chef för ungefär samma grupp. Politk/Ekonomi har bytts ut mot Politik/EU

3. Omsorg/vård/skola: Pia Helenius, tidigare arbetsmarknadsreporter. Har under en tid varit på Kulturnyheterna.

4. Vetenskap/väder: Ulrica Larshamre, var tidigare på vetenskap i Norrköping.

6. Soc/krim: Daniel Furman, tidigare reporter

7. Research/gräv: Staffan Svedberg, tidigare researcher med vissa ledaruppdrag i gruppen.

8. Utrikes: Ingrid Thörnqvist. Hon blev tillsatt för ett år sedan och det fanns ingen anledning att göra någon förändring.

9. Ekonomi/näringsliv/arbetsmarknad: saknar ännu chef.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.