Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT om Blå ögon inför extravalet: ”Ser inte problemet”

Publicerad: 9 december 2014, 14:28

Blå ögon.

Foto: SVT.

SVT:s politiska dramasatsning Blå ögon hade premiär i måndags förra veckan – två dagar innan statsminister Stefan Löfven deklarerade nyval. Men enligt programdirektören går serien inte i klinch med public service policy om opartiskhet.


Ämnen i artikeln:

SVT

Efter att första avsnittet sänts fick Granskningsnämnden in 18 anmälningar och DN:s krönikör Johan Croneman skriver i dag att det finns likheter mellan Sveriges politiska landskap och SVT:s serie Blå ögon, bland annat verklighetens Sverigedemokraterna och det seriens "Trygghetspartiet".

I torsdags gick Sveriges Radio och SVT ut med att de kommer att se över vilka programledare som får medverka i rapporteringen och vilka politiker som ska förekomma i programmen, med anledning av extravalet som förväntas hållas i mars 2015. De ska skärpa uppmärksamheten från och med den 29 december då beslutet om valet förväntas träda i kraft.

Men Blå ögons existens är inte hotad, trots den plötsliga politiska vändningen i Sverige. Serien kommer att fortsätta sändas som planerat.

– Det här är en serie som utspelar sig inför ett val 2014, i ett land med parlamentarisk demokrati. Det är ganska givet att man trots en konstnärlig anda måste plocka inspiration från sin samtid – främlingsfientlighet och högerextremism finns i hela Europa. Men Blå ögon är en påhittad historia. Det är fiktion och inte verklighetsbaserat, säger Robert Olsson, programdirektör på SVT.

Dramachefen Christian Wikander är inne på samma linje:
– Man måste komma ihåg att Blå ögon är en dramaserie. I och med att den dessutom är färdigsänd till första februari kommer den vara avslutad i god tid innan valet, säger han.

Robert Olsson säger att SVT har en del produktioner som redan är gjorda och planerade – att programcheferna efter beskedet om extravalet i några av fallen kontaktar SVT:s etikavdelning som får ta beslut om dem ska sändas eller inte tillsammans med programdirektörerna.

Men hade ni sänt Blå ögon om ni vetat om extravalet innan premiären?
– Ja, vi hade lagt samma tablå med kunskapen om att det varit ett nytt val. Serien avslutas två månader innan valet, så jag ser inte problemet, säger Robert Olsson.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.