torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT om kritiken: Bra med debatt kring vad vi gör

Publicerad: 3 mars 2015, 13:31

Under samma tak.

Foto: SVT.

SVT kritiseras från flera håll för att allt för desperat jaga tittarsiffror. Men Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud på SVT, tillbakavisar kritiken.

Ämnen i artikeln:

Johan CronemanLena Glaser

LK

Linnéa Kihlström


I ett inlägg på Expressen är kulturchefen Karin Olsson djupt kritisk mot SVT. Hon undrar varför SVT övergivit kredden för att bara satsa på bredden, och säger att hon "letar förgäves efter några innovativa, korta kulturprogram" på SVT Flow. Men konstaterar vidare att "där finns knappt ett enda svenskt program som självklart skulle kunna sorteras under 'kredd', förutom en kortversion av nyheterna".

Dagens Nyheters Johan Croneman är också hård i sin bedömning av SVT. Under rubriken "SVT skiter i allt utom tittarsiffrorna" går han i dag till angrepp mot public service-företaget. Han kritiserar SVT för den nya tv-serien "Under samma tak" och ifrågasätter om den typen av satsning över huvud taget har med Public service att göra.

Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud på SVT, kommenterar kritiken för Resumé.

Vad är din övergripande kommentar till kritiken som riktas mot SVT?
– Kritiken tar inte hänsyn till helheten i vårt utbud. SVT bygger på program i alla genrer och har ett viktigt uppdrag även inom områden som handlar om människors vardag och känslor. De programmen väcker ofta just känslor och har åter igen hamnat i fokus för debatten de senaste dagarna.

– Precis som vårt samhälle och vår livsstil utvecklas, utvecklas vi. Debatt blir det till och från och det är väl bra så. SVT är hela Sveriges television och vi har inget emot diskussion kring vad vi gör och varför.

Johan Croneman kritiserar bland annat programmet "Under samma tak" och ställer frågan om det är en satsning som har med public service att göra – vad är ditt svar på den frågan?
– Programmet handlar om generationsmotsättningar och hur man kan överbrygga dem. Serien engagerar redan och vi tror och hoppas att den också kommer att väcka tankar och insikter både hos unga och gamla. Att göra det tycker vi ligger väl inom uppdraget för public service.

– En fundering man kan ha är varför reality som berättarform tycks väcka reaktioner när just vi gör det? Det, i kombination med att det handlar om till exempel relationer och vardagsliv, skapar debatt.

Karin Olsson undrar i sitt inlägg varför SVT struntar i kredden. Håller du med om att SVT gör det?
– Jag vänder mig emot begreppet kredd, att det finns kreddigt och okreddigt. Det är väl en väldigt personlig hållning? Men om hon med kredd menar kultur så delar jag inte bilden av att vi på något vis struntar i det. Ett exempel på det är att vi varje helg sänder kultur på bästa sändningstid, till exempel Veckans föreställning klockan 20 på lördagar. Utöver det gör vi andra typer av kulturprogram, som också riktar sig till en bredare publik.  Om vi pratar mer specifikt om SVT Flow, finns en rad programsatsningar som har blivit väldigt uppskattade som Full, Patte På jakt med Lotta och Leif och Morran och Tobias.

Karin Olsson hänvisar också till public service-rapporten som släpptes i förra veckan. Av 8000 sända timmar utgjorde kultur och musik bara 475. Vad har du att säga om den siffran?
– Den siffran inkluderar inte till exempel drama. SVT:s kulturutbud är mer omfattande än underhållningsutbudet, som oavsett det också är en viktig del av public service.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev