Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT: Oroliga att svenskarna inte ska förstå vad danskarna säger

Publicerad: 17 september 2015, 09:52

Debatt får ofta kritik för att vara en hönsgård. Hur kommer det bli i kväll när SVT och DR samsänder en flyktingpolitisk debatt?


Ämnen i artikeln:

SVT DebattDanmarks RadioDanmarkSVTSverigedemokraterna

Den dansk-svenska debatten hålls i Köpenhamn, spelas in i eftermiddag för att få med textning och arrangeras av SVT Debatt och DR:s Debatten. På SVT hade man idén redan i våras eftersom man iakttagit att debattklimatet i de båda nordiska länderna skiljer sig åt i allt större utsträckning. Det programmet blev aldrig av, men när projektledaren från DR hörde av sig till sin motsvarighet på SVT Martin Jönsson bestämde de sig för att göra en flyktingpolitisk debatt. Programmet kommer att ledas av SVT:s Kristina Hedberg och DR:s Clement Kjersgaard och har fått en timmes sändningstid i stället för 45 minuter.

– Vi ser stora skiljelinjer i det offentliga samtalet och vill uppmärksamma allmänheten om olikheterna. Traditionellt sett har ländernas debattklimat varit ganska likartade, men de senaste åren har det skett en polarisering. När det kommer till flyktingkrisen går ländernas politiska ledning åt helt olika håll, berättar Martin Jönsson för Resumé.

Under torsdagens debatt, som får utökad sändningstid, möts politiker och debattörer från bägge länderna för att diskutera frågan om hur flyktingkrisen bör hanteras.

Debatt kritiseras ofta för att folk pratar i munnen på varandra. Här har vi en fråga med stor polarisering som ska diskuteras på två språk. Finns det inga risker att det här blir jätterörigt?
– Det är sant att Debatt ofta får kritik för att folk inte får tala till punkt och ibland blir det så. När det handlar om frågor där åsikterna går isär och folk är engagerade händer det att folk blir avbrutna. Det vi är mest oroliga med den här debatten är att svenskarna inte ska förstå vad danskarna säger. Nu har vi kommit fram till att ha mer fasta ramar för den här sändningen och vara extra noggranna med att folk får tala till punkt.

Vad hoppas ni få ut av sändningen?
– Vi ser en nyfikenhet från danskt håll kring hur Sverige resonerar i den här frågan. Förhoppningsvis kan programmet bringa klarhet och skapa förståelse.

Gästlistan för kvällens debatt:

Inger Stöjberg, migrationsminister Ventre

Kristina Persson, Sveriges Nordenminister

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

Martin Henriksen talesperson migrationsfrågor Dansk Folkparti

Fredrik Malm migrationspolitisk talesperson Folkartiet

Thomas Gyldal (S) borgmästare i Helev kommun

Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson SD

Uffe Elbaek, Alternativet

Poul Madsen, chefredaktör Extrabladet

Per Svensson, kulturskribent Sydsvenskan

Nasser Khader, Konservative Folkepart

Boel Godner (S) Kommunalråd Södertälje

Henrik Arnstad, historiker

Mikael Jalving, historiker och bloggare

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.