Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT plockar bort Bert: ”Rasistiskt”

Publicerad: 6 oktober 2017, 12:10

SVT har stoppat två avsnitt av kultserien "Bert" på Öppet arkiv. Kanalen anser att delar av innehållet i berättelsen om tonårskillen är rasistiskt och sexistiskt. Beslutet förankrades inte hos upphovsmännen och åtgärden har blivit en riksnyhet under fredagen.


Ämnen i artikeln:

SVT

Tv-serien "Bert" gick i tolv avsnitt 1994 och följdes upp med långfilmen "Bert den sista oskulden" året efter. På SVT:s playtjänst Öppet arkiv har två av avsnitten tagits bort.
Detta eftersom kanalen anser att innehållet i avsnitten är olämpliga.

Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, förklarar SVT:s beslut via mejl till TT.

"Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)", skriver hon och utveckar:

"Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde.", skriver Susanna Balsvik.

Serien "Bert" baseras på Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker, för regin stod Tomas Alfredson. Historierna om tonåringen Bert har tidigare kritiserats för sexism och författarna har också ändrat i de senare versionerna av böckerna. Varken Sören Olsson eller hans parhäst underrättades kring SVT:s beslut. Han anser att det var fel att plocka bort avsnitten:

– Samhället har förändrats mycket under tiden vi skrivit våra böcker, och vi har ändrat i dem för att de ska passa nutiden. Men när man plockar bort sådana här saker från "Öppet arkiv", då vill man ju styra medias utbud och vad folk är kapabla att kunna se. Jag tror inte att människor får läggas in på psyket för att de tittat på två avsnitt av "Bert, säger han till Expressen.

Beskedet om avsnitten har väckt viss kritik på Twitter:

— Anders Jacobsson (@AndersJacobsson) 6 oktober 2017SVT stoppar kultserien ”Bert” | Aftonbladet - Upphovsman rasande 😂? Tyckte mest jag skrattade mig igenom intervjun🤗 https://t.co/hmrX6v2mYy
— Niklas Gillström (@NiklasGillstrom) 6 oktober 2017Jag såg Bert, inte förstörde det mig. Vad är det för fel på det här landet?! pic.twitter.com/GsgI9GGi6n
— David Lindén (@davidlinden1) 6 oktober 2017Puritaner på SVT-arkiv avpublicerar avsnitt av Bert. Herregud. Jag blir så matt. Tror ni kids hänger på SVT-arkiv?https://t.co/p3IJcZSGXz
— Lars Wilderäng (@Cornubot) 6 oktober 2017Nu censureras gamla svenska barnprogram. https://t.co/fhLJTA1eBi

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.