Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT portar SD

Publicerad: 28 juni 2010, 12:38

SVT stänger ute Sverigedemokraterna från partiledarutfrågningar och slutdebatt. Men programdirektör Jan Axelsson låser inte och kastar nyckeln: – Vi har en hög tröskel, men uppstår helt nya förutsättningar kan vi ändra oss.


Ämnen i artikeln:

SVTJan AxelssonSverigedemokraterna

Jan Axelsson, programdirektör. Foto: Erik Esbjörnsson.

Både TV4 och Sveriges Radio beslöt i våras att inte bjuda in Sverigedemokraterna till de stora debatterna.

Däremot får partiet vara med i lokala valdebatter där de finns representerade. Men SVT ville avvakta och först se SCB:s stora undersökning som presenterades i juni. Där hamnade Sverigedemokraterna hårfint utanför riksdagen med 3,9 procent.

– Ja, nu har vi tagit ställning, säger programdirektör Jan Axelsson. Partiet har pendlat upp och ner kring fyraprocentsstrecket, men de är inte så dominerande i den politiska debatten som till exempel Ny Demokrati var i valet 1991.

– Vår samlade bedömning landar i att inte bjuda in Sverigedemokraterna. Det innebär inte att vi slutar granska och rapportera om dem.

– SVT ska ha höga trösklar. Men om det skulle uppstå helt nya förutsättningar närmare valet kan vi ompröva beslutet.

SVT sänder omkring 300 timmar valprogram, bland annat i en stor satsning från Almedalen, i SVT Forum och regionalt. SVT har elva distrikt samt ytterligare åtta regionala editioner. Där sänds lokala valdebatter de tre tisdagarna före valet samt lokala valvakor och förlängda morgonsändningar efter valnatten.

– Regionerna får själva avgöra vilka partier de ska bjuda in, säger Jan Axelsson. Sånt ska vi inte centralstyra.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.