Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT raderade debattartikel

Publicerad: 11 maj 2010, 09:44

Debattinlägget är förtal, förklarade S-ledaren i Malmö Ilmar Reepalu, och fick SVTs Debatt att lyfta bort en debattartikel på internet.
– Vi hade helt enkelt slarvat med att erbjuda honom replik, säger Debatts projektledare Lena Lauren.


Ämnen i artikeln:

SVTTimbro

Högerdebattören Fredrik Segerfeldt brukar vara en flitig gäst i SVTs Debatt från Göteborg. Nyligen kom han med en Timbro-rapport om hur Ilmar Reepalu agerat som S-ledare i Malmö.
Samtidigt som rapporten "Enpartistaden 1: Malmö - om effekter av långa maktinnehav i landets kommuner" kom på Timbro skrev Fredrik Segerfeldt en debattartikel på Debatts webbsida den 3 maj. Där ger han vad han beskriver som "flagranta exempel på den korruption och det maktmissbruk som uppstår när ett parti innehar makten under lång tid".

SVTs Debatts debattsida på webben ska vara en plats för "fritt & oberoende tyckande". Men när Ilmar Reepalus stabschef Julia Janiec hörde av sig till redaktionen och protesterade mot inlägget tog ansvarige utgivaren Mette Friberg beslutet att lyfta ut artikeln från websidan den 5 maj.
– Vi hade helt enkelt glömt bort att erbjuda honom replik på artikeln. Och när Ilmar Reeplau hörde av sig tyckte han att skadan redan var skedd, att det var för sent att komma med replik. Då togs beslutet att i stället lyfta ut den, säger Lena Lauren.

Innehöll artikeln sådant som är förtal?
– Det skulle jag inte vilja påstå. Men det är sällan angrepp av så hård karaktär som här. Och om någon angrips ska de självklart ha möjlighet att försvara sig.
– Vi modererar debattforumen några gånger per dag. Även om jag kan tycka det rent allmänt finns en slafsigare inställning till sådant här på nätet, så är vi vaksamma på detta både i tv-programmet och på nätet. Så det här är ett undantag, säger Lena Lauren.

Debattartikeln innehöll bland annat kritik mot hur S-politikern Jan Svärd tjänar miljoner på att hyra vidare reklamplatser i Malmö. Där fanns också kritik mot hur den socialdemokratiska byggherren Percy Nilsson fått köpa mark av kommunen till underpris.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

SVTTimbro

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.