Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s anställda: Fel att sända Englas begravning

Publicerad: 8 maj 2008, 12:50

SVT:s anställda vill inte sända den mördade flickan Englas Höglunds begravning. Hela 89 procent tycker att det är fel visar en intern undersökning gjord på företaget.  – Jag tycker, att SVT borde ha tagit sig en längre funderare på vad man ger sig in på och vilka intressen man spelar i händerna genom att stå till tjänst med genom att direktsända begravningen, skriver SVT:s Elisabet Höglund, som tror att SVT kan utnyttjas.


Fel att sända begravningen menar Elisabet Höglund. Men Per Yng försvarar beslutet. Foto: SVT

Inför planeringen av den mördade flickan Engla Höglunds begravning bad flickans mamma att SVT skulle sända ceremonin.

Nu på lördag klockan 10:55 sänder SVT 1 begravningen från Stjärnsunds kyrka.
Beslutet har orsakat en rejäl debatt. Bland annat har Göran Rosenberg och politikern Cecilia Wikström kritiserat beslutet.
– Jag skulle vilja veta vilka etiska principer som väglett dem, säger hon till DN idag.

Men även internt är kritiken hård. På SVT:s internwebb har de anställda sedan en tid tillbaka kunna rösta om det är rätt att sända begravningen.
Personalens kritik mot ledningen är slående. Hela 89,44 procent tycker att det är fel av SVT att sända begravningen.

De anställda har också haft möjlighet att diskutera det publicistiska beslutet. Flera kända SVT-profiler går hårt åt beslutet.

Elisabet Höglund skriver:
”Egentligen har alla kloka människor på det här företaget sagt, vad som finns att säga i den här frågan, nämligen det förkastliga i att SVT sänder Englas begravning. Beslutet visar på en uttunning och en omtolkning av begreppet Public Service”
”Beslutet var också ogenomtänkt på andra sätt. Svaren på fredagsfrågan visar en djup åsiktsklyfta mellan SVTs personal och SVT-ledning. Det är oroväckande i en så utpräglat publicistisk fråga som denna, där vi alla borde ha ungefär samma ryggmärgsmässiga syn på vad SVT ska sända och inte sända”.

Vidare antyder Elisabet Höglund att SVT kan bli utnyttjade i ett kommersiellt sammanhang:
”Det är känt, att Englas mamma driver en kursgård i Stjärnsund, som är en del av New Age-rörelsen i Sverige, den nyandliga rörelse som kom till Sverige från USA för några decennier sen. Englas familj har även öppnat ett bankkonto, Engla-kontot, där folk förväntas sätta in pengar. Till vilket ändamål då? Jo, kanske för att användas i kursgårdens verksamhet. För att ge den här verksamheten maximal uppmärksamhet kan det vara logiskt, att familjen också vill ha största möjliga uppmärksamhet kring själva begravningen och det får man bäst om den direktsänds i TV”.

Men den publicistiska ledningen på SVT känner sig säkra i sitt beslut.

– Vi gör en återutsändning av den och våra redaktörer har gått igenom vad ska kommer att ske. Det blir en ljus och kristen begravning. Jag ser inga risker med det, säger Per Yng, nyhetschef för riksnyheterna på SVT och ansvarig utgivare för sändningen.

Samtidigt menar Per Yng att sändning delar företaget och att ledningen är medveten om den interna kritiken.

– Vi har högt i tak och fri debatt. 90 procent av de anställda, som har röstat, håller inte med oss. Jag personligen känner mig säker att det här sändningsbeslutet är rätt. Vi för upp en fråga och gör en sändning utifrån ett stort samhällsengagemang som väl fyller vårt uppdrag. Jag och programcheferna har en annan uppfattning än övriga personalen. För en gång skull är det personalen som är återhållsam och inte cheferna, säger Per Yng.

Elisabet Höglund är mer återhållsam med kritiken när Resumé når henne.
– Jag tillhör dem som är emot men mer än så vill jag inte säga, säger Elisabet Höglund.

Resultat av SVT:s omröstning

Nej: 89,44 %
Ja: 6, 60 %
Kanske: 1,98 %
Vet inte: 1,98 %

303 personer röstade

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.