Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s barnprogram var livsfarligt

Publicerad: 27 oktober 2008, 10:05

Programledaren i sommarlovsprogrammet ”Hej hej sommar” tryckte ner sin kollegas huvud i vattenfylld hink. Livsfarligt beteende, enligt Granskningsnämnden som fäller SVT.


Sandra Dahlberg och Nic Schröder var programledare för Hej hej somar. Foto: Mats Samuelsson

Det var i barnprogrammet som programledaren Sandra hade en torrsimskola. Hon tog där fram en hink med vatten och sa till sin kollega Svante att han måste doppa huvudet fem gånger för att få ”Baddaren”.

Men programledaren nöjde sig inte med det hon tryckte ner sin kollegas huvud under vattnet i 4-5 sekunder. Granskningsnämnden konstaterar att det här var ett livsfarligt beteende som bar n lätt kan ta efter. Programledaren informerade om att det kunde vara farligt i programmet dagen efter, men trots det blev programmet fällt eftersom det stred mot bestämmelsen om att ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft.

SVT:s Nordnytt prickades också för att de inte gav företrädare för företaget ISS möjlighet att bemöta ett inslag. Nämnden konstaterar dock att inslaget inte var partiskt. TV4 Sport fick också kritik för att de inte varnat för det våld som förekommer i deras kampsportprogram.

TV4 friades efter att ha bli anmält för att ha använt ett läskmärkes logotyp vid sändningen av American Idol. Även Plus i SVT blev friad från misstankar om att ha varit partiskt.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.