Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s dåliga jämställdhetsfacit

Publicerad: 29 november 2012, 06:38

Årets julkalender 2012: Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst

Foto: SVT/Andreas Hillergren.

SVT har som uttalat mål att jobba för jämställdhet när de producerar film och tv. Ändå regisseras 70 procent av SVT:s egna serier av män och julkalendern har inte gjorts av en kvinna på 11 år.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det är SVT Kulturnyheterna som har granskat sitt eget företag. De konstaterar att det senaste året har 70 procent  av de SVT-producerade serierna som har sänts varit regisserade av män.

Christian Wikander,  programchef för SVT drama, som går in med pengar och samproducerar  bland annat långfilm och tv-serier, säger att det är svårt för SVT att  bestämma över regissören bland långfilmerna, men att det är lättare när  det gäller SVT:s egna tv-produktioner.

– När vi gör  tv-dramatiken, där vi är med och startar utvecklingen, kan vi vara  mycket tydligare med att vi vill ha kvinnliga regissörer. Vi siktar på  att fördelningen ska bli 40/60 och den balansen tror jag att vi kommer  att uppnå i år, säger han till SVT Kulturnyheterna.

Trots detta  syns de riktigt mörka siffrorna för kvinnliga regissörer i en av SVT:s  helt egenproducerade serier, julkalendern. De senaste elva åren har alla  julkalendrar regisserats av män. Under de senaste 20 åren har bara två  kalendrar haft en kvinnlig regissör.

– Jag kan inte svara för de  senaste 20 åren, bara de fyra år jag haft ansvar för. Problemet är att  samhället satsar för lite på kvinnliga regissörer, så det finns för få,  säger Kristina Colliander, programchef på SVT barn och ungdom i Stockholm.

Kristina  Colliander säger att de jobbar mycket med könsfördelningen på SVT barn  och ungdom, men just när det gäller julkalendern har de inte varit  tillräckligt bra.

– Ibland har vi en lista på tio kvinnliga  regissörer vi vill ha och så är det ingen som kan eller har tid och då  får vi ta en man. Sedan måste det ju självklart vara någon som har  känsla för berättelsen.

Hon avfärdar inte kvotering som ett sätt att uppnå bättre könsbalans bland regissörerna.

– Jag tycker att det är bra att vi kvoterar, jag tror att det kan bli ett styrmedel.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.