Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s divisionschef gör avbön

Publicerad: 30 september 2010, 10:53

– Vi beklagar verkligen att våra inhyrda medarbetare har fått se sena besked. För att undvika att något liknande inträffar igen har vi förbättrat våra rutiner. Det hävdar Olov Carlsson, chef för SVT:s division Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Olov CarlssonSVT

Olov Carlsson.

Efter att 60-talet fasta SVT-medarbetare kommit med ett öppet protestbrev till ledningen kring hur inhyrda resurser behandlas och efter att en rad röster gjort sig hörda på SVT:s intranät väljer nu SVT:s chef för divisionen Nyheter att göra en riktig pudel:

– Vi har inte skött oss. Vår kommunikation gentemot bemanningsföretagen och den inhyrda personalen kunde definitivt varit bättre, säger Olov Carlsson.

Upprinnelsen är att SVT-chefen själv bett om en intervju med Resumé för att få ge sin syn på saken.

För närvarande befinner sig Olov Carlsson i USA, men under ett par hektiska dagar har ledningen haft en rad möten med alltifrån SVT:s fasta medarbetare och inhyrda resurser till facket och bemanningsföretagen. Allt för att säkra hur man ska undvika att något liknande inträffar igen:

– Som ansvarig vill jag inte att folk gråter sig till sömns. Det känns verkligen inte bra, säger Olov Carlsson.

SVT Nyheter började anlita bemanningsföretag under 2008. Enligt Olov Carlsson var tanken dels att lösa eventuella luckor som uppstår på grund av toppar i produktionen, sjukfrånvaro, föräldraledigheter och liknande, dels skapa ökad trygghet för medarbetare som tidigare haft så kallade springvikariat. Men vad som ser bra ut på pappret fungerar inte alltid i verkligheten:

– Vi har försökt att skapa en dräglig situation för dem som många år haft springvikariat. Jag har själv erfarenheter av vikariat och programanställningar så jag vet hur det känns att ha en otrygg tillvaro. Det var detta vi ville komma bort ifrån genom att anlita bemanningsföretag, säger Olov Carlsson.

Men för den som hoppas på fortsatta uppdrag hos SVT Nyheter är det alltså dystra besked som gäller.

Visserligen kommer SVT även framöver att behöva ersätta sjuka medarbetare och liknande, men behovet av inhyrd personal är alltså mycket lägre än under 2010:
– 2010 har varit ett intensivt år så vi går egentligen bara tillbaka till ett normalläge. Och att det är en hård arbetsmarknad är ingen unik situation för SVT. Det gäller hela medie- och journalistbranschen i Stockholm, säger Olov Carlsson.

Och helt klart blir reduceringen långt mer än en halvering. Varför det dystra beskedet kom så sent från SVT kan inte Olov Carlsson förklara:

– Det var först nu vi såg en tydlig nedgång av vårt behov och det hade vi inga rutiner för, säger han.
Framgent kommer SVT:s behov av inhyrd personal, precis som tidigare, variera från dag till dag. Han menar också att om personerna i stället hade vikariat vore risken stor att de gick ut i arbetslöshet i stället.

Nu har man ändå möjlighet att få andra uppdrag via bemanningsföretagen, resonerar Olov Carlsson:

– Det är inte så att vi skjuter över problemen. Vi kan inte ta ansvar för vad bemanningsföretaget har för uppdrag. Man får också komma ihåg att bemanningsföretag har kollektivavtal, säger Olov Carlsson.
Som mest har SVT Nyheter haft uppemot 20-talet medarbetare inne från bemanningsbolagen, enligt Olov Carlsson.

Neddragningen gäller från 1 oktober. I nuläget har SVT Nyheter i Stockholm inga planer på att anställa fasta medarbetare.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Olov CarlssonSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.