Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s Robert Olsson svarar på vänster-kritiken

Publicerad: 23 november 2015, 13:43

Expressens Ledare och Robert Olsson, programdirektör nyheter och Current Affairs.

Foto: Johan Paulin/SVT

”Välkommen till vänster-SVT” säger helgens uppmärksammade ledare i Expressen. Nu slår programdirektör Robert Olsson tillbaka och menar att deras regelverk är väldigt tydligt.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSVTExpressenRobert OlssonKritik

Det var i lördags som Expressen Ledare gjorde en rejäl genomgång av ett antal nyrekryteringar från SVT:s sida som skulle peka åt vänster. Texten skrevs på ett ironiskt sätt och hade avsändaren vd Hanna Stjärne. Ledaren kommer efter att Gina Dirawi har presenterats som årets julvärd i SVT.

Robert Olsson är programdirektör på SVT och har blivit van vid att människor ser SVT som vänstervridna.

– De mejl och inlägg som landar hos mig dagligen handlar dels om att vi uppfattas som vänster och, ännu oftare nu under hösten, att vi normaliserat Sverigedemokraterna och bidragit till främlingsfientlighet. De menar att SD fått passerkort och kommit in i våra studior. Expressen väljer nu att för tredje gången exponera oss för att vara vänster. Kritiken där vänstern kritiserat oss för att vara höger lyfts inte ens upp i stora medier, säger Robert Olsson till Resumé.

Det är inte första gången SVT fått motta kritik för sin vänstervridning på debattsidorna. I våras handlade det om webbsatsningen Edit och under sensommaren var det en SVT-medarbetare som uppmanade till marxistisk kamp på Facebook. Robert Olsson debatterade i somras om vänsterfrågan mot Expressens Naomi Abramovics i Aktuellt. Han gav även Timbros Johan Ingerö en replik i Expressen i september.

Finns det ingenting i ledaren ”Välkommen till vänster-SVT” som stämmer in på er?
– Man nämner vissa personer som är fantastiskt duktiga journalister som man genom att skriva på detta sätt förminskar. Det är personer som för 15 år sedan uttalade sig i ett visst avseende och som därefter gjort storartad journalistik. Men det här är en opinionsbildande artikel och jag ägnar mig sällan åt opinionsbildning. Den genren hör ledarsidan till. Det är överaskande att läsning av en nyårsdikt som gjorts i decennier blir en vänster- och högerfråga.

Finns det anledning att se över rekryteringen av medarbetare?
– Jag har aldrig någonsin varit med om att rekrytera folk utifrån politisk hemvist. Det gäller såväl alla de år jag arbetat i kommersiella medier som åren i public service. Människor vi anställer på SVT har samma inställning som jag haft när jag blivit anställd - det handlar om att få möjligheter att jobba i en bra journalistisk miljö. Vi har ett regelverk som är väldigt tydligt för oss som jobbar inom företaget. Expressens ledare väljer en vinkel där de inte tittar på utförandet och resultatet av vårt jobb utan på de personer vi rekryterar.

Hur jobbar ni för att komma ifrån dessa debatter?
– Frågan är hela tiden levande inom SVT. Vi har ett tydligt perspektiv i opartiskhet, saklighet och relevans, inte minst i sådana här intensiva nyhetsskeenden som varit nu. I den mån vi gör fel tar vi naturligtvis och ser över det, säger Robert Olsson.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.