Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT:s stora valmiss

Publicerad: 3 september 2010, 08:47

SVT:s miss under utfrågningen av Fredrik Reinfeldt i går: Kanalen visste inte om att den utförsäkrade överläkaren Jörg Teichert används i Socialdemokraternas valkampanj. – Det kom som en chock när jag och Anna Hedenmo fick veta det efter programmet, säger Mats Knutson till Aftonbladet. Socialdemokraterna förnekar att man ”kuppat” in Teichert i sändningen.


Ämnen i artikeln:

Val 2010SVTFredrik Reinfeldt

Fallet med Jörg Teichert lyftes fram i utfrågningen – men SVT visste inte att han ingår i Socialdemokraternas valkampanj. Foto: SVT.

SVT-programledarna pressade Fredrik Reinfeldt på exemplet med den utförsäkrade Jörg Teichert, som är tillbaka på 75 procent som överläkare efter en stroke – men som nekas sjukpenning av Försäkringskassan som i stället uppmanar honom att ta ett heltidsjobb på Samhall.

– Jag kan inte den här historien, sa Reinfeldt med viss irritation i rösten.

Det Mats Knutson och Anna Hedenmo inte visste var att Jörg Teichert ska ingå i Socialdemokraternas kampanj. I dag ska S nämligen presentera ”Lex Jörg” – ett förslag om reformer i sjukförsäkringen, skriver Aftonbladet och Expressen.

Mats Knutson säger att misstaget kan påverka förtroendet för utfrågningarna. Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, säger att man gjort en miss i researchen.

– Vi ställde inte frågan om han hade någon koppling till något politiskt part. Det borde vi ha gjort, säger hon till Aftonbladet.

Jörg Teichert är inte medlem i S. Han säger att han hade ställt upp för alla partier som velat ta upp frågan om nya regler – utom Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna förnekar att de ”kuppat” in Jörg Teichert i SVT:s sändning. Men partiet erkänner att man visste att han kontaktats av SVT, och partiet bjöd in till pressträff med överläkaren bara minuter före sändningen i går kväll. Den pressträffen hålls i dag. Då ska Mona Sahlin och Ylva Johansson presentera ”Lex Jörg”.

– Om det stämmer att Socialdemokraterna har känt till detta före svenska folket och jag får frågorna i tv-programmet, då är det anmärkningsvärt, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.