onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT slår ifrån sig sexism-anklagelserna mot Skavlan

Publicerad: 30 januari 2018, 12:07

Sarah Sjöström var en av gästerna hos Fredrik Skavlan förra veckan. Foto: Skvalan

Flera tittare reagerade starkt på "Skavlan" intervju med simstjärnan Sarah Sjöström och frågorna om städhjälp. Nu slår programmets projektledare Jan Axelsson ifrån sig kritiken.

Ämnen i artikeln:

TVTv-branschen

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


När den svenska bragdguldvinnaren Sarah Sjöström intervjuades i fredagens  "Skavlan" berättade simmerskan bland annat att hon hade städhjälp varpå programledaren Fredrik Skavlan raljerade: "Så du har städhjälp, tvätthjälp och sambo?".

Intervjun kritiserades i sociala medier för att vara sexistisk. En som reagerade över programledarens bemötande var Resumés krönikör Amanda Oxell,

I en intervju med Aftonbladet slår programmets projektledare Jan Axelsson i från sig kritiken mot programmet:

– Vi lyssnar naturligtvis på all kritik från våra tittare, men samtidigt ska du veta att detta är ett mycket stort program med minst 1,5 miljoner tittare varje vecka. Det gör att det finns väldigt mycket åsikter om programmet. Vi försöker fånga upp och lyssna på den kritik som finns när vi tycker att den är relevant och det gör vi naturligtvis i det här fallet också. Men när det gäller den intervjun tycker vi inte att vi har någon anledning att förändra någonting, säger han till tidningen,

– Vi är nöjda med intervjun. Vi visade vilken superstjärna Sarah är och vi visade också en bredare bild av henne, hur hon lever privat som väldigt många tittare säkert funderat på.

Det är inte första gången som Fredrik Skavlan kritiseras för sitt sätt att bemöta kvinnliga intervjuobjekt. Genomgående i anklagelserna mot programledaren är att frågorna till män respektive kvinnor skiljer sig år. Jan Axelsson ser ingen anledning att se över rutinerna för hur intervjuerna i programmet genomförs. Han tycker att "Skavlan" visar en bra könsbalans bland gästerna. Att det skulle finnas en systematisk negativ särbehandling av kvinnor tillbakavisar han med eftertryck. Han anser i stället att kritiken är en effekt av de strömningar som #metoo-rörelsen har skapat.


– Det är väl allmänna diskussionen som förs, men vi måste se på vårt program. När det gäller hur vi agerade i fredags och bakåt i tiden så känner vi oss inte träffade av det här, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev