Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT tar tillbaka Nobelfesten

Publicerad: 3 juli 2008, 06:49

TV4 tappar Nobelprisutdelningen och Nobellbanketten som återvänder till SVT. Det nya avtalet gäller tre år framåt.


Annie Wegelius. Foto: Hanna Teleman

TV4 snuvade SVT på sändningarna från Nobelprisutdelningen och banketten ifjol. Men TV4 kom i konflikt med Nobelstiftelsen, efter att ett inslag från sändningarna censurerats i kinesisk tv.

Nobel Media har efter det gått med en ny upphandling för sändningarna. Idag står det klart att  SVT vann budgivningen. I upphandlingen skulle kanalerna redovisa för sina produktionsresurser och vilken redaktionella ambitioner man har med sändningarna.
– Jag tror att vår redaktionella idé var avgörande. Vi just nu inne i en omorganisation, där vi ska jobba mer enat. I Nobelsändningarna kommer att bidra med med kunskap från, kultur-, vetenskap- och dokumentärredaktionerna. Till det kommer vår evenemangsavdelning, säger Annie Wegelius programdirektör på SVT.

Hur kommer sändningarna i år skilja sig från 2006?

– Det är inte vårt evenemang utan vi står bara som producenter. Jag tror att förändringarna kommer att synas i de redaktionella delarna, där vi har ett nytt tänk.

Kommer ni få betalt eller ska ni betala Nobel Media?
– Det vill jag egentligen inte kommentera, men så vitt jag förstår har inte de ekonomiska diskussionerna varit avgörande i deras beslut. Vi har levererat en idé om produktionsresurser och ambitionsnivå.

TV4 hamnade i trubbel efter att en kinesisk tv-kanal censurerat ett inslag. Hur ska ni undvika det?

– Vi kommer att erbjuda en internationell feed, men har inget distributionsansvar, så det är ingen fråga för oss.

Camilla Hyltén-Cavallius är vd för Nobel Media:

– Vi har två väldigt attraktiva förslag att ta ställning till. När vi gjorde vår helhetsbedömning var SVT:s det starkaste. Men båda förslagen var mycket väl genomarbetade.

Enligt tidigare uppgifter till Resumé fick TV4 i praktiken de internationella rättigheterna till banketten och prisceremonin mot produktionskostnaderna.

Nobel Media, som ägs av Nobelstiftelsens rättighetsbolag, hade innan TV4 tog över produktionen från SVT redovisat förluster i storleksordningen 2-5 mkr och samtidigt fått ett årligt ägartillskott på 4-5 mkr.

TV4:s ersättning motsvarade ungefär den samlade förlusten och ägartillskottet.

I senaste årsredovisningen konstaterade också Nobel Media att avtalet med TV4 och sponsorerna Ericsson och Volvo innebar att bolagets finansiella ställning skulle säkrad de närmaste åren.

Men Camilla Hyltén-Cavallius vill inte kommentera om det nya avtalet med SVT också innebär att finansieringen är säkrad.

– Vi kommenterar inte finansieringen över huvud taget.

Nobel Media sade tidigare upp samarbetet med TV när kinesiska kanaler redigerade bort delar av innehållet i ett tal av Marcus Storch, Nobelstiftelsens ordförande. Men det har enligt Camilla Hyltén-Cavallius inte haft någon betydelse för bolagets val av SVT:

– Nej, vi har varit väldigt nöjda med TV4. De hade också ett mycket bra förlag den här gången.

SVT ska i det vinnande förslaget bland annat ha presenterat ökade satsningar mot den vetenskapliga delen av Nobelpriset.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.