Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

SVT vill ha Hollywood-stjärnor till Guldbaggegalan

Publicerad: 24 januari 2012, 14:30

SVT vill ha "riktiga" Hollywood-stjärnor som dragplåster på Guldbaggegalan nästa år.

Foto: SVT.

Årets Guldbaggegala igår hade ungefär lika många tittare som förra året: – Det skulle inte vara fel att få dit ett riktigt dragplåster som exempelvis Robert de Niro till nästa år. Det är inte helt otänkbart, säger Anders Carlsson, projektledare för Guldbaggegalan till SVT.


Ämnen i artikeln:

Izabella ScorupcoGuldbaggegalanSVTMikael PersbrandtPetra Mede

Guldbaggegalan hade 1 179 000 tittare igår kväll. Det var ungefär lika många tittare som vid förra årets gala:
– Generellt sett har antalet tittare för olika galor gått ned något, säger Anders Carlsson.

Han  tror att en förklaring är att galorna är ganska långa, men ser inte  riktigt hur man skulle kunna korta ner Guldbaggegalan till nästa år:
–  Då blir det ingen logik i sammanhanget. Det måste få ta tid och folk  måste få chans att visa sin glädje. Så man kan nog glömma att göra  programmet kortare, säger Anders Carlsson.

Hur ser du på det här med långa tacktal?
–  Det bästa som finns är spontan glädje, men om man tackar halva  jordklotet blir det galet. Men vi har en musikkår som man kan koppla in  om tacktalen blir för långa, säger Anders Carlsson.

En ytterligare  förklaring till att Guldbaggegalan har svårt att få det riktigt stora  lyftet tittarmässigt  är att många galor sker i januari - alltifrån  P3-galan till Idrottsgalan:
– Gulbaggegalan ligger risigt till eftersom vi är sist ut, säger Anders Carlsson.

Men  nu filar han alltså på ett sätt att locka ännu fler tittare till  Guldbaggegalan och det handlar om att få dit en riktig  Hollywood-stjärna:
– Jag är nöjd med filmbranschens uppslutning  både vad gäller prisutdelare och publik. Så med tanke på detta borde det  gå, säger Anders Carlsson.

Högst upp på önskelistan står filmlegenden Robert de Niro:
–  Det är inte helt otänkbart, men det är svårt eller nästintill omöjligt  att få fram pengarna för flygbiljetter tur och retur mellan Los Angeles  för stjärnorna och deras entourage, säger Anders Carlsson.

Redan  inför årets gala hade man allvarliga funderingar på att försöka få  Michael Nyqvist och hans amerikanska motsvarighet i Stieg  Larsson-filmateriseringarna, Daniel Craig, att dela ut pris ihop:
–  Det hade varit kul, men det smällde ändå ganska högt att Izabella  Scorupco och Michael Nyqvist delade ut pris ihop, säger Anders Carlsson.

Han menar också att tittarsiffrorna för årets Guldbaggegala ändå helt ok:
–  Jag brukar trösta mig med att man om man ställer 1,1 miljoner människor  utanför huset så är det otroligt mycket folk, säger Anders Carlsson.

Hur ser du på skämten om Mikael Persbrandts superkropp?
–  Petra Mede är ett geni som konferencier. Hela skämtet bygger ändå på  att det är beundransvärt att han har lyckats göra det som han har gjort.  Så det är inte illa ment, säger Anders Carlsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.