Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Telenor fick ingen rabatt för Canal plus"

Publicerad: 19 maj 2010, 19:50

Telenor betalar 1 352 miljoner kronor för 35 procent av Canal plus, avslöjar TV4:s vd Jan Scherman. Han är kritisk till analytiker och ekonomi­journalister som har talat om rabatt:. – De sjunger med MTG-kören, men det klingar tyvärr falskt. De platsar inte ens i ”Körslaget”.


truefalse

Jan Scherman

När TV4 för två år sedan köpte Canal+ ­moderbolag C More av tyska ProSiebenSat1 uppgavs priset vara drygt 3 miljarder kronor. I mars köpte MTG kronjuvelen bland Canal+ rättigheter, Premier League, för 700 miljoner kronor, vilket givetvis sänkte värdet på kanalen.

I förra veckan sålde Bonnier 35 procent av Canal+ till Telenor, som betalade 787 miljoner kronor kontant. Flera analytiker och ekonomi­journalister skrev då att ­Telenor hade fått en kraftig rabatt på Canal+.
– Fel, fel och åter fel, säger Jan Scherman med eftertryck. Det finns ingen rabatt. Telenor får betala exakt på kronan vad vi betalade när vi köpte C More.

Nämligen?
– Eftersom det snart kommer att visa sig i Telenors böcker för Q2 kan jag ge dig den exakta siffran, nämligen 1 352 miljoner kronor. Tele­nor är ett öppet och ärligt bolag som inte trixar och fixar likt en del av våra konkurrenter.

Affären har då baserats på en värdering av Canal+ till 3 300 miljoner kronor, vilket inkluderar köpeskillingen 2008 och värdet på därefter tillförda rättigheter och tillgångar. Det innebär också att Telenor tillför rättigheter och andra värden för 565 miljoner kronor utöver de 787 miljoner som har betalats kontant.
– Nej, vi preciserar inte köpe­skillingen mer än så, ­säger Jan Scherman. Vi har valt att inte göra någon uppdelning för att inte avslöja värdet på rättigheterna och därmed ge vägledning åt våra konkurrenter.

Jan Scherman är förvånad över den bild som har spridits av att försäljningen var en dålig affär:
– Analytiker, konkurrenter och andra så kallade experter har valt att avsiktligt missförstå affären. Våra konkurrenter på Skeppsbron påstår nu att vi har tvingats rabattera Canal+, trots att kanalen i fjol gjorde sitt bästa resultat någonsin.
– Jag noterar med stigande förvåning att missförståndet sprider sig. Analytiker sitter tydligen med MTG-glasögon på sig och tänker inte själva och ekonomijournalister köper uppenbarligen ryktena från Skeppsbron. Även om vi inte är noterade kan de väl ringa och fråga oss?

Jan Scherman anser att det formaliserade samarbetet med Telenor har stor potential:
– Vi utvinner synergier ihop med Telenor, SF och en rad gemensamma sporträttigheter. Vi startar nya kanaler och använder våra rättig­heter bättre. Klart att det är värt något och avspeglar sig i det pris som Telenor betalar.

Han anser att TV4 konsekvent beskrivs på ett alltför ­negativt sätt i ekonomipressen:
– Det är besynnerligt att MTG recenseras som framtidsorienterat, men vi beskrivs som att vi var på väg att gå under. Det där är en visa som sjungs av analytiker­kören och MTG-kören, men det klingar falskt. De skulle lätt bli utröstade ut ”Körslaget”.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.