Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Telia nära köp av Bonniers tv-verksamhet

Publicerad: 25 maj 2018, 07:55

Bonnier säljer hela sin tv-verksamhet, enligt Resumés källor.

Foto: Montage

Telia slutförhandlar nu ett köp av Bonnier Broadcasting. Prislappen på Bonniers tv-verksamhet i Norden uppges vara 10 – 12 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

TeliaCasten AlmqvistBonnier BroadcastingTomas FranzénBonnierC MoreTV4Johan Dennelind

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Före midsommar ska Sveriges största medieaffär offentliggöras om affären går i lås. Telia vill köpa TV4, CMore och finska MTV3.

Enligt Resumés välplacerade källor har förhandlingar pågått sedan förra hösten. Tv-koncernen värderas till över 10 miljarder kronor. I affären ingår en möjlighet för Bonnier AB att behålla en minoritetspost i Bonnier Broadcasting.
– Vi har inga kommentarer, säger Ralf Bagner på Telias pressavdelning till Nyhetsbyrån Direkt.

Telia har efter sin slokörade reträtt från Centralasien en längre tid varit på jakt efter innehåll och rättigheter. Bonnier och Telia har till exempel samarbetat i försöken att återta Premier League från MTG, men misslyckats. Telialedningen har noga studerat British Telecoms strategi som utmynnat i köp av en del av den engelska toppfotbollen. Den enda sporträttighet Telia förvärvat är finska hockeyligan som har samma betydelse i Finland som fotbollsallsvenskan i Sverige.

LÄS MER: Olof Lundh om hur affären påverkar rättighetsmarknaden

För ett år sedan var Telias köp av danska TDC ytterst nära, men även där stördes processen av MTG, som i våras i sin tur förlorade affären mot ett konsortium danska riskkapitalister. Då varvades affären med Bonnier upp. Inledningsvis tittade Telia på tre möjligheter: samarbete kring rättigheter, köp av enbart CMore eller köp av hela Bonnier Broadcasting. Slutsatsen blev att hålla samman Broadcasting och öppna för Bonnier att behålla en minoritetsandel.

LÄS MER: Efter Resumés avslöjande – Telia bekräftar samtal och aktien beläggs med handelsstopp

Samtidigt har enligt Resumés källor Teliachefen Johan Dennelind haft kontakter med högsta Discoveryledningen, som uppges vilja sälja av sin nordiska verksamhet. När dessa kontakter inte resulterat har affären med Bonnier blivit än mer aktuell. Konkurrenten Tele 2:s köp av Comhem har ytterligare eldat på Telias behov av innehåll och rättigheter.

Bonnier Broadcasting omsätter omkring 8 miljarder kronor och gör ett ebita-resultat kring en halv miljard. Affären berör över 1 000 anställda i Sverige och Finland.

I ett pressmeddelande meddelar Telia att man för diskussioner med Bonnier gällande ett förvärv av Bonnier Broadcasting. Utöver det vill man inte ge några ytterligare kommentarer.

Bonniers kommunikationschef David Salsbäck säger till Resumé att man inte vill ge någon utförligare information kring förhandlingarna.
– Det pågår ett samtal på det här temat och det är allt jag kan ge i nuläget. Jag ser fram emot att uttala mig mer i framtiden, men har inget att säga ytterligare angående innehållet i dessa samtal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev