Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Teracom går back

Publicerad: 17 augusti 2010, 10:05

Teracom går back för första gången sedan jättekrisen 2002. Satsningarna i Danmark och Finland går med förlust och antalet betal-tvkunder minskar. Ledningen varnar för fortsatta förluster under hela nästa år.


Ämnen i artikeln:

Teracom

Som Resumé kunde avslöja redan i våras köper det statliga sändarbolaget Teracom det danska marknätet Broadcast Service Denmark, DSD. Affären ska avsluts under innevarande kvartal och prislappen väntas landa kring en miljard svenska kronor. Säljare är krisdrabbade Danmarks Radio och privata TV2.

Teracom driver redan sändningarna i det danska nätet och köpte för ett år sedan det finska operatörsföretaget Digi TV Plus. Ihop med Boxer i Sverige har Teracom nu 950 000 kunder i de tre länderna.

Enligt halvårsrapporten har verksamheten i Sverige, där Boxer nyligen höjt sin priser kraftigt, en rörelsemarginal på 17 procent. Det visar att verksamheterna i både Danmark och Finland går med rejäla förluster. Betal-tv redovisar en förlust för halvåret på 63 miljoner, att jämföra med en vinst i fjol på 112 miljoner.

Teracom klarar sig endast genom att radio- och TV-kanalerna betalar så bra för sändningarna. Vinsten för segmentet är 127 miljoner. På sista raden gör Teracom ett resultat efter skatt på minus 9 miljoner, att jämföra med 153 miljoner under första halvåret i fjol.

Antalet digital-tv-abonnemang minskar två kvartal i rad, med 19 000 under första halvåret. Samtidigt sålde Teracom sitt dotterbolag Comet, som sålde iptv, men gick med förlust.

I våras delade Teracom ut 110 miljoner kronor till ägarna staten. Men det ser ut att dröja till nästa utdelning.

– Klart att Teracom ska vara lönsamt, säger näringsdepartementets Tobias Henmark som är statens ägarrepresentant i Teracoms styrelse.

– Den svenska verksamheten går ju bra, men satsningarna i Danmark och Finland drar ner resultatet.

Och vi har en stor skattepost under halvåret, eftersom vi gör ett bra resultat i Sverige.

Så nu väntar ännu sämre siffror när det danska nätet ska betalas?
– Nej, jag tror det blir bättre. BSD i Danmark har ett starkt kassaflöde.

Men är det en statlig kärnverksamhet att driva olönsamma tv-bolag i grannländer?
– Vi ska driva lönsamma bolag, men man ska ha respekt för att investeringar i abonnentstockar tar tid. För Teracom är det dock naturligt att växa i Norden, eftersom många kunder har Norden som en marknad.

Ska Teracom säjas?
– Du frågar fel person. Det pågår en bolagsgenomgång i regeringskansliet, den är inte klar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Teracom

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.