Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tittarna blir av med tv-kanaler – svårt att få pengarna tillbaka

Publicerad: 5 september 2017, 06:41

Kunderna kanske inte får ersättning för uteblivna tv-kanaler efter avtalsstriden mellan Discovery och Com Hem/Boxer, Facebook förlorar miljardstrid om sporträttigheter och pr-byrå slängs ut efter att spätt på rasmotsättningar i Sydafrika. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Com HemFacebookDiscovery Networks SwedenSporträttigheterAmazon

Avtalsbråket mellan Discovery och Com Hem/Boxer har gjort att omkring 4,5 miljoner tittare fortfarande är utan bland annat Eurosport och Kanal 5. Men att få ersättning som kund kan bli svårt. Discovery och Com Hem/Boxer käbblar på i ett allt hårdare tonläge och tittarna är fortfarande utan flera tv-kanaler. Enligt Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna, är det svårt att som kund skydda sig mot den här typen av konflikt.

– Konsumenttjänstlagen, som är till för att ge konsumenter ett skydd vid köp av tjänster, gäller inte tv, bredband och telekom – viktiga tjänster för konsumenter, vilket i sig är märkligt. Men det är den man brukar tillämpa, säger han till SVT:s Morgonstudion.

Så utökar Amazon sin reklamsatsning
E-handelsjätten Amazon biffar upp sitt reklamerbjudande mot reklambyråer och varumärken. Nyligen uppdaterades programmatic-tjänsten så att byråer kan köpa annonser på egen hand från Amazon Media Group. De utökade också affären till tredjepartssäljare och erbjuder dem rabatt för aktivitet på plattformen. I juni lanserade man ett verktyg där varumärken kan matcha CRM-listor mot Amazon-kunder. Enligt byråchefer som Digiday pratat med har Amazon också låtit försäljningsavdelningen växa. Enligt CFO:n Brian Olsavsky är affärsområdet en guldgruva för Amazon och överskrider tillväxttakt för e-handelsjättens andra sidoverksamheter (som växer i genomsnitt med 42 procent per år). Amazon förlitar sig, liksom Facebook och Google, på sina stora datamängder (300 miljoner användare) och erbjudandet vilar mot att det återspeglar konsumentbeteendet. Till skillnad från de andra it-jättarna vet Amazon vad folk köper och hur de gör det.

Pr-byrå slängs ut – fick betalt för att spä på rasmotsättningar
Den brittiska pr-byrån Bell Pottinger har kastats ut från branschens handelsorganisation sedan en utredning visat att byrån med en kampanj försökt spä på rasmotsättningar i Sydafrika. Det rapporterar The Guardian. The Public Relations and Communications Association säger i ett uttalande att Bell Pottinger var oetiska och oprofessionella och gett branschen ett dåligt rykte. Nu stängs pr-byrån av under åtminstone fem års tid. Bestraffningen saknar, enligt The Guardian, motstycke för en pr-byrå av Bell Pottingers storlek och kommer sedan branschorganisationen gått vidare med ett klagomål från Sydafrikas ledande oppositionsparti att byrån skulle rört upp ilska om "vitt monopol" och "ekonomisk apartheid". Byrån fick 100 000 pund i månaden av kunden Oakbay Capital, ett holdingbolag ägt av den i landet kontroversiella Gupta-familjen som anklagas för att få fördelar av sina nära band till presidenten Jacob Zuma.

Facebook förlorade miljardfajt om cricketrättigheter
Facebook har på senare tid skaffat en allt större plattform för sporträttigheter. För några månader förvärvade it-jätten rättigheterna till att livestreama Champions League för de amerikanska användarna. Men Facebooks intention att lägga beslag på rättigheterna till cricketturneringen IPL i Indien misslyckades. Detta det sociala nätverket bjöd motsvarande 4,8 miljarder kronor för rätten att sända turneringen under fem års tid. Vann striden gjorde bolaget Star India som betalade motsvarande 20 miljarder kronor för rättigheterna. Det skriver Recode som också spekulerar i att Facebook kommer att ge sig in i striden om streamingrättigheterna för NFL när Verizons avtal löper ut nästa år. Det fyraårsavtalet är kostar en miljard dollar.

Och nu har Facebook Marketplace kommit till Sverige
Köp- och säljtjänsten Facebook Marketplace:s lansering i Sverige har varit känt i nästan en månad. Nu finns tjänsten tillgänglig för svenska användare, rapporterar M3. Etableringen i Sverige sker som en del i en större utrullning av tjänsten till 17 nya länder.

Anrik tidning säljs – för noll dollar
Nu till en deppig insikt. The New York Daily News är en av USA:s största dagstidningar och vann ett Pulitzer-pris tidigare i år. Men den är inte värd någonting. Det visar handlingar från när Tronc (som sedan tidigare äger Los Angeles Times och Chicago Tribune) köpte företaget av Mort Zuckerman. När tidningen övergår i den nya ägarens händer i dag kostar den noll dollar, enligt Recode. Den enda betalningen Mort Zuckerman får är befrielsen från stigande förluster.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.