Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tittarrekord för Super Bowl

Publicerad: 10 februari 2010, 08:16

Helgens Super Bowl slog det 27 år gamla tittarrekordet från sista avsnittet av tv-serien MASH.
Twitter, snön och New Orleans är förklaringen.


Ämnen i artikeln:

Superbowl

106,5 miljoner amerikaner såg fotbollsfinalen mellan New Orleans Saints och Indianapolis Colts. Det är en halv miljon fler än som såg långköraren MASH sista avsnitt 1983.

Rekordpubliken innebar ett avsteg från en långt pågående trend med vikande tittarsiffror för de stora tv-kanalerna. Amerikaner, och de flest andra, lägger mer och mer tid på andra medier som tv-spel och Youtube.
– Samtidigt som vi lämnar tv-rutan och tittar på annat finns det saker som vi vill se tillsammans, säger Andy Donchin, medieinvesteringschef på Carat till Wall Street Journal.

Historikern Robert Dallek menar att New Orleans Saint medverkan drog publik eftersom man såg Saints vinst som en symbolisk comeback för katastrofdrabbade staden. Desto närmare slutet man kom desto större publik blev det. Enligt CBS vd Leslie Moonves drev sociala medier som Twitter publik till tv-rutorna. Han menar att USA är på väg tillbak till ”water cooler mentality”.
– Amerikaner gillar att dela upplevelser.

Mycket snö i stora delar av USA och svag ekonomi som får folk att stanna hemma är andra förklaringar till rekordpubliken.

De senaste månadernas event som Grammy Awards, Golden Globe och basebollens World Series har fått större tittarsiffror.

Priserna för 30 sekunders reklamtid vid årets Super Bowl sjönk något och låg mellan 2,5 och 2,9 miljoner dollar. Med de publiken gjorde annonsörerna en bra affär. Det ironiska är att årets Super Bowlreklam anses som den tristaste på länge, enligt Adland.

Helgens rekordpublik förväntas innebära högre priser för reklamtid och att den amerikanska fotbollsligan NFL kan ta ut högre avgifter från tv-kanalerna. I dag får NFL in 4 miljarder dollar per år från tv.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Superbowl

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.