Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tronds attack på TV4:s medarbetare

Publicerad: 7 november 2008, 10:08

Trond Sefastsson gick till attack mot TV4:s policy för extraknäck och radade upp exempel på kollegor som ”bjuder ut sig”: – Det är TV4:s affärsidé. Fixstjärnor får tjäna pengar på att sälja TV4:s trovärdighet på marknaden och dra tittare till programmen.


Steffo Törnqvist, Tilde de Paula, Malou von Sivers och Lennart Ekdahl.

Under slutpläderingen tog Trond Sefastsson själv ordet. Han vände sig mot rättens ordförande och sa:
– Jag ska börja med att erkänna ett brott. Det är ett brott mot det som TV4:s vd Jan Scherman här i rätten kallade hederskodex och innebär att det skulle vara ett hedersuppdrag att vara journalist.

Han tog sedan upp frågan om att ha dubbla roller och pekade på ett omfattande extraknäckande bland TV4:s stjärnor. Alla exemplen visade på rättssalens storbildskärmar och först i raden var Lennart Ekdal:
– Medietränare och moderator som omsätter många miljoner varje år, konstaterade Sefastsson och visade upp ett antal exempel där Lennart Ekdal medverkat. Han tar 50 000 – 75 000 kronor för ett uppdrag och annonserar ut sig som TV4-anställd i kundernas inbjudningar. TV4-ledningen uppmanade honom att säga upp sig redan 1996 för att friare kunna ta externa uppdrag.

Därefter paraderade tv-stjärnorna på storbildskärmarna:
Anna Lindmarker, TV4:s nyhetsankare och trovärdigheten personifierad, bjuder ut sig på marknaden som moderator.
Jenny Östergren, programledare i  Nyhetsmorgon, tar 31 000 till 43 000 per framträdande. Här lanserar hon Audi.
Pia Sehm och Tilde de Paula finns att hyra via Talarforums hemsida.
Malou von Sivers tjänar miljonbelopp varje år och tar mellan 37 500 och 50 000 om dagen. Här medietränar hon informationschefer.
Steffo Törnqvist, vars företag drog in fem miljoner i fjol. I Östermalmshallarna såg jag för övrigt att man lanserade Steffoostarna, fyra sorters brännvinsost.
Patrik Ekwall, vars företag omsatte 1,8 miljoner i fjol.
Bengt Magnusson, nyhetsankare, finns att anlita. Det finns många exempel på hur TV4 säljer sin trovärdighet på marknaden.

Trond Sefastsson visade också hur han öppen han varit med att redovisa sina dubbla roller, på TV4:s visitkort skrivs han som journalist och jurist.
– Jag är en kameleont och kanske är det ett brott mot det hedersuppdrag Jan Scherman talade om. Men jag har också blivit ombedd av TV4 att företräda en medarbetare som dömdes för misshandel, en man som nu kan få en ny rättegång. Sedan talar TV4 om att jag sammanblandar mina roller, jag har ju blivit ombedd och avlönad av TV4 för att göra just det.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.