Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tronskifte i rutan

Publicerad: 5 januari 2010, 12:59

Sveriges största tv-kanal under 2009 var SVT1. Därmed petas TV4 från tronen som landets största kanal för första gången sedan 2006.


Ämnen i artikeln:

TV3SVTTV4Kanal 5

Eva Hamilton på SVT basar för Sveriges största tv-kanal. Jan Schermans TV4 petas från tronen efter tre år.

– Jag har inte sett siffrorna själv, men vi hade det på känn. Vi har haft lyckade satsningar i många genrer under 2009, säger Helga Baggøe, kommunikationsdirektör på SVT.

SVT1 når under 2009 en tittartidsandel på 21 procent medan TV4 bara når 19,4 procent. Ökningen sker under ett år då tv-tittandet ökar. En genomsnittlig dag tittar 70,3 procent av svenskarna på tv. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med året tidigare.

Även tiden som läggs ner på tv-tittande ökar. Under 2008 tittade genomsnittstittaren i 160 minuter om dagen. Ifjol ökade det med 6 minuter.

Liksom de senaste året finns en tydlig trend att en allt större del av tittandet sker på nischkanalerna. TV8, TV4 Fakta, Barnkanalen och Kanal 9 tillhör vinnarna.

Bland de stora kanalerna är alltså SVT1 den stora vinnaren som nu åter kan titulera sig Sveriges största tv-kanal. Bland de största publikmagneterna finns gamla trotjänare som Melodifestivalen, Kalle Anka på Julafton, På Spåret, Antikrundan, Allsång på Skansen och Så ska det låta. Bland de nya programmen som tar sig in på topplistan finns filmatiseringen av Camilla Läckbergs Olycksfågeln och omstarten av Här är ditt liv.

Även på TV4 är det gamla säkra kort som lockar flest. Let’s Dance toppar med 2,6 miljoner. På topp-tio-listan återfinns hela fem Beck-filmer, som tar plats mellan Idol, Robinson och två fotbollsmatcher. TV4 Plus ökade sin andel med en tiondels procentenhet.

MTG kan se tillbaka på ett mycket lyckat år. TV3 har nu inte bara kanalplats tre utan är också landets tredje största kanal efter att passerat SVT2 under året. SVT har tappat tydligt.
– Det är en effekt av den strategi som vi slog fast under 2008. Då bestämde vi att de bredare programmen ska gå i SVT1 medan SVT2 blir en smalare kanal, säger Helga Baagøe.

TV3 når en tittartidsandel på 8,8 procent. Årets program för kanalen är utan tvekan Svenska Hollywoodfruar, som med 1 075 000 tittare slog kanalens tidigare toppnotering för egenproduktioner. Även systerkanalen TV6 tog ett kliv framåt och nådde en andel på 5,2 procent. De stora publikdragarna är vm-kval i fotboll och hockey-vm. TV8 nästan fördubblade sin andel och når nu 1,8 procents andel.

Kanal 5 tappade tittare under året och noteras för 7,2 procents andel. Precis som TV3 fick kanalen en riktig skräll med en egenproduktion. Shoppingsåpan Ullared noterades för 1 075 000 tittare. Kanal 9 stärkte sin position och når nu en andel på 2,0 procent.

Bland nischkanalerna ökade Discovery och TV4 Fakta och TV4 Sport medan MTV tappade.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

TV3SVTTV4Kanal 5

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.