Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV-avgiften gäller även för datorer

Publicerad: 24 juni 2013, 07:31

Förvaltningsrätten i Luleå har idag meddelat ett tjugotal domar i mål rörande radio och TV-avgift enligt lagen om finansering av radio och TV, och kommit fram till att licensavgiften ska betalas för datorer och surfplattor.


Av domarna framgår att definitionen av vad som är en TV-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och följa utvecklingen. Eftersom många TV-bolag nu mer distribuerar sina program över internet, så är datorer och surfplattor att betrakta som mottagare.

Även om en dator främst används till andra ändamål så är ett av dess användningsområden således numera enligt domstolen att ta emot TV-program. Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV-program. Den är därför avgiftspliktig.

Eftersom det är själva innehavet av utrustningen som är avgiftspliktigt har det förhållandet att den enskilde kanske inte använder sin dator för att se på TV-program ingen betydelse för avgiftsskyldigheten.

–        Det är många som överklagat Radiotjänsts beslut i den här frågan och det är bra att de första domarna nu har meddelats, säger Victoria Bäckström, lagman vid Förvaltningsrätten i Luleå. Vi har ytterligare ett par hundra överklaganden som avser delvis liknande fall. Dessa kommer nu att avgöras så snart det är möjligt.

Domarna kan komma att överklagas till Kammarrätten i Sundsvall.

- See more at: http://www.forvaltningsrattenilulea.domstol.se/Om-forvaltningsratten/Nyheter--pressmeddelanden/Pressmeddelande/#sthash.gpj6q7Lh.dpuf

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.