Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tv-bråket om Zlatans mål

Publicerad: 20 maj 2008, 12:51

Canal plus tillät SVT att visa Zlatans mål för Inter i Sportspegeln i söndags.
Men TV4 fick nobben.
– Vi var i kontakt med Canal plus, men fick inte tillstånd att visa bilderna, vilket är tråkigt, säger TV4:s sportchef Hans Pekkari.


Det bråkas inte bara om allsvenska rättigheter, även nyhetsrätterna för Premier League och Serie A har länge varit en het potatis.

I fjol höjde Canal plus priset för rörliga nyhetsbilder från Premier League och matcher i italienska Serie A.

För dyrt, tyckte SVT och TV4 som under säsongen inte har kunnat visa målen från engelska högstadivisonen och de matcher i Italien som Canal plus har rättigheterna till.

Ändå gjorde Canal plus ett undantag för sista omgången i Serie A i söndags – men bara för SVT.

– Vi fick ett erbjudande från Canal plus som innebar att vi kunder visa 90 sekunder, och det erbjudandet accepterade vi, säger Rolf Porsborn, förhandlingschef på SVT Sport.

Men TV4 fick inget liknande erbjudande – de frostiga förbindelserna kanalerna emellan består.

– Vi var i kontakt med Canal plus men fick inte tillstånd att visa bilderna, vilket är tråkigt, säger Hans Pekkari som är mycket kritisk till Canal plus agerande när det gäller nyhetsrätter.

– Canal plus frångår principen som länge gällt i Sverige – att vara generös med nyhetsrätter, säger Hans Pekkari.

Canal plus vd Per Borgklint säger att kanalen har en väl fungerande dialog med SVT och att det var anledningen till att Sportspegeln kunde visa Zlatans mål.

Varför inga bilder i TV4?
–  Det får du fråga dem om. Jag har ingen insikt i det, däremot brukar TV4 säkerställa att dom har avtal för det dom sänder. De har alltid bra avtal som står över svensk lag, så du får höra med dom.

Kentaro-affären har skadat relationerna mellan Canal Plus och TV4. Nyligen begärde Canal plus att kronofogden skulle gå in och stoppa TV4:s sändningar av allsvenskan, men den begäran avslogs.

Fotbollsbråket fortsätter på fredag. Då kommer HD:s beslut om eventuellt prövningstillstånd efter att Kentaro överklagat hovrättens dom, som innebär sändningsstopp av allsvenskan för TV4.

Kentaro har tidigare bekräftat för TV4 att avtalet om allsvenskan gäller, trots att Hovrätten utdömt ett vite på 4 miljoner kronor per match utöver tidigare avtal, och TV4 tänker fortsätta att sända.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.