Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Tv-bråket över: Så många reklammiljoner kan Discovery ha förlorat

Publicerad: 14 september 2017, 06:32

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i Kanal 5-programmet"Breaking News" som snart återigen blir tillgängligt för Com Hem-abbonenter

Discovery och Com Hem/Boxer överens efter 13 dagar av svart i rutan, Facebook skärper annonsreglerna och SVT-chef anklagas för att ha försökt köpa sex av minderårig. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FejknyheterCom HemFacebookDiscovery Networks SwedenYoutubeKanal 5

Tv-bråket över: Så många reklammiljoner kan Discovery ha förlorat
Avtalsstriden mellan Discovery och Com Hem/Boxer nådde en lösning på onsdagskvällen efter tretton dagar. Com Hem/Boxer får därmed återigen rätten att visa Kanal 5, Kanal 9, Eurosport och deras övriga kanaler, det uppgav Com Hem i ett pressmeddelande under onsdagen. Discovery Networks kanaler har varit otillgängliga i de hushåll som har Com Hem sedan midnatt den 31 augusti. Runt 4,5 miljoner tv-tittare har drabbats av konflikten. När Resumé pratade med Bizkits rådgivare Johnnie Åkerström i måndags beräknade han att Discovery Netoworks har förlorat 1,5 miljoner kronor per dag som konflikten pågått på grund av uteblivna reklamintäkter. Den långdragna striden skulle i så fall innebära en smäll på omkring 20 miljoner kronor för kanalhuset. Det har varit ett hårt läge mellan parterna medan konflikten pågick. Med nytt avtal i hamn var det andra tongångar:

– Tvisten har varit om pengar, faktiskt. De vill ha mer betalt för innehåll som färre tittar på och vi vill betala mindre för innehåll som färre tittar på. Mellan 2014 och 2016 har deras tittande sjunkit med 24 procent och bara i år sjunkit med tio procent, så vi tycker det är fel att vi skulle ha betalt mer för det, säger Fredrik Hallstan, presschef Com Hem, till Aftonbladet.

– Vi är glada att ha nått ett bra avtal med Com Hem. Det är ett bra avtal för oss och för Com Hem, men de stora vinnarna är tittarna. Vad gäller Fredrik Hallstans siffror så vet jag inte var han får dem ifrån. Enligt MMS (mediamätning i Skandinavien), som mäter de officiella tittarsiffrorna är Discovery Networks det tv-hus som ökar mest under årets första åtta månader i det totala tittaruniversumet tre till 99 år, säger Dan Panas, presschef Discovery Networks Sweden.

Facebook rensar upp bland annonsörerna
Facebook meddelar att man nu man tar till krafttag kring vem som ska kapitalisera på annonsering. Åtgärderna sker efter att det under lång tid riktats kritik mot det sociala nätverket för att inte göra tillräckligt för att mota bort exempelvis fejknyheter och hat. Nu kommer Facebook att införa ett antal regler som förbjuder en viss typ av innehåll helt och hållet. Innehållet med fokus på droger, pornografi, olagliga tjänster och produkter, samt stötande bilder bannlyses. Det rapporterar Reuters. Enligt Zeniths prognos för 2017 kommer Google och Facebook att kontrollera 20 procent av den globala reklammarknaden vid årets slut med en tillväxt på 13 procent eller 205 miljarder. Åtgärderna ses som ett sätt för Facebook att signalera att man tar "brand safety" på allvar. En annan åtgärd är att du inte kan tjäna pengar via Facebook-annonser om du själ innehåll eller logotyper från en annan publicist. Andra riktlinjer är mer subjektiva där Facebook ska hjälpa annonsörer att undvika känsliga ämnen.

SVT-chef  anklagas för att försöka köpa sex av 14-åring
Expressens Brottscentralen konfronterar en chef på SVT efter att han hade stämt träff på en "sugar dating"-sajt. Där har han hittat 14-åriga "Linnea" vars oskuld han ska köpa för 9 000 kronor. Då träffar han i stället programledaren Lisah Silfwer. SVT-chefen hävdar att han ska rädda flickan. I chatten som Expressen fått tillgång till frågar chefen om han får betala för att ta hennes oskuld.

Så tar Youtube amerikanernas tid
Amerikaner spenderade miljarder timmar med att titta på Youtube under juli enligt ny data från App Annie. Enligt Techcrunch är det den största mängd tid som användare nyttjat en streamingapp någonsin. I undersökningen stod Youtubes Android-app för 80 procent av tittandet eller 9,5 miljarder tummar.

Affärsman i fängelse efter Facebookinlägg
Den amerikanske affärsmannen Martin Shkreli fängslas. Anledningen: Ett inlägg som han gjorde på Facebook den 4 september där han utlovade 5 000 dollar för ett hårstrå från Hillary Clinton. Inlägget gjordes strax innan Clinton inledde sin bokturné. Han frihetsberövas i väntan på att straffet för ett annat ärende, en bedrägeridom, ska fastställs. Detta eftersom han anses vara en fara för allmänheten. Det rapporterar CNBC.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.