onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV-experten Kjell Häglund sågar Magine

Publicerad: 23 januari 2013, 13:27

Magine drog igång under stort buller och bång i höstas. Bolaget skulle bli tv-världens motsvarighet till Spotify, men det har varit tyst sedan dess. TV-experten Kjell Häglund, som bland annat driver tv-bloggen Weird Science, sågar upplägget jäms med fotknölarna: – Jag ser det som gårdagens tv med en liten twist, säger han.

Ämnen i artikeln:

Michael WernerKjell HäglundMagine

KB

Karl-Johan Byttner


Magine a new way to watch tv.

Så beskriver Magine sin verksamhet på  hemsidan.

Affärsidén går ut på att erbjuda en tv-tjänst via en  molnbaserad plattform. På så sätt ska man slippa boxar, sladdar, tv-kort  och krångliga abonnemang, enligt bolagets beskrivning av tjänsten.

En av Sveriges ledande tv-experter, Kjell Häglund, är betatestare av Magine sedan en tid tillbaka.  Han är inte imponerad:
–  Jag tycker att det är ett märkligt koncept som bygger på ett tablåtänk  där allt som sänds går att titta på en vecka bakåt, säger han.

Kjell Häglund har skrivit om tv på olika sätt i flera decennier.
Han startade och driver än idag Sveriges första stora tv-blogg Weirdscience - namnet är taget från filmen med samma namn, som heter Drömtjejen på svenska.

Magines upplägg låter nästan som en vanlig hd-box där man kan pausa programmen då man ska fixa fredagsmyset och sedan trycka på play igen?

– Ja,  det blir som en timeshift-funktion med skillnaden att den täcker alla  kanalers program kopplade till tjänsten, säger Kjell Häglund.

Han  berättar att han endast har haft nytta av tjänsten en enda gång. Det var  i samband med julen då familjen missade en Kanal 5-film som heller  inte gick att hyra:
– Magine har sagt att det här är framtidens sätt  att titta på tv och journalisterna har skrivit på det viset också. Jag  ser det snarare bara som en addon på gårdagens tv, säger Kjäll Häglund.

Han  berättar också att TV4 plockade bort alla sina kanaler hos Magine strax  före jul i samband med lanseringen av TV4 Plays premiumtjänst.

SVT har också nyligen gått ut med att alla program och kanaler blir tillgängliga via SVT Play från och med nästa månad:
–  Jag tycker att Magine är betydligt sämre än exempelvis SVT Play  eftersom Magine raderar alla program efter en vecka. SVT Play har ju  kvar programmen betydligt längre, säger Kjell Häglund.

Magine består av ett gäng tv-veteraner, där ett exempel är Michael Werner.

Han var bland annat med om att dra igång Boxer:
– Jag tror att man fick extra uppmärksamhet just för att bolaget består av veteraner i branschen, säger Kjell Häglund.

Det känns som att det har varit tyst om Magine efter lanseringen?
– Ja,  de försökte skapa massa samarbeten med andra och på så sätt utvidga  tjänsten, men det verkar ha gått sisådär, säger Kjell Häglund.

Det har talats om att Magine ska bli ett nytt Spotify – fast för tv?
– Jag  ser inte hur det skulle gå till. Då skulle ju alla Play-tjänster låta  Magine vara en portal. Det finns många andra som är bättre på det och då  tänker jag framförallt på olika tv-tablå-appar säger Kjell Häglund.

Han  ser framtidens tv-tjänster snarare som att man går in på tv-tablå-sida  och när man väljer ett program länkas man automatiskt till just den  Play-tjänst som har programmet.

Han har redan en favorit i sammanhanget - tvdags.se – som ger en försmak om vad som komma skall.

Resumé har upprepade gånger ringt till Magine, utan något svar i växeln.
Resumé har även sökt Magines styrelseordförande Michael Werner samt bolagets vd Erik Wikström.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev