Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV3-raset: ”Det är jätteallvarligt”

Publicerad: 24 maj 2012, 09:42

Bizkits tv-rådgivare Andreas Malmfält ser med stor oro på TV3:s utveckling.

Foto: Pressbild.

TV3 har tappat 34 procent av tittartidsandelen i sin huvudmålgrupp under maj, enligt MMS. Bizkits tv-rådgivare Andreas Malmfält ser allvarligt på utvecklingen: – Den kommersiella marknaden är överhettad och därför är det mycket allvarligt när ett av de tre stora tv-husen har stora problem, säger han.


Ämnen i artikeln:

TV3TV4Kanal 5Bizkit Wisely

TV3:s tittartidsandel i huvudmålgruppen 15-49 år har minskat från 13,5 procent till 8,9 procent.

TV3 har visserligen förlorat en hel del tittare på grund av att  TV4 tog över hockey-VM, men enligt Andreas Malmfält är det bara en av  förklaringarna:
– Vi hade räknat med att MTG få svårt att fylla tomrummet under-VM, men  vi hade aldrig trott att det skulle bli så illa. Det riktigt stora  problemet är ändå inte att MTG har blivit av med hockey-VM, vilket i sig  naturligtvis är jätteallvarligt, utan snarare man inte har lyckats  skapa en kanal för en bred publik där man kan traila program i  nischkanalerna, säger han.

Han menar att TV3 måste ha minst 500  000 tittare per dag i något av sina program - idag ligger man inte ens i  närheten av detta. Annat var det för ett par år sedan:
– Då kunde program som Lyxfällan ha en miljon tittare, säger Andreas Malmfält.

Han  tycker att TV4 fungerar väl som moderskeppskanal för TV4-gruppens  övriga nischkanaler, men hos MTG har man inte lyckats under de senaste  åren.

Han tror att problemet ligger i att MTG fick kalla fötter när  vissa program började vika. MTG började flytta runt programmen, men  effekten blev bara att man tappade ytterligare publik:
– Här krävs  verkligen ett varumärkesjobb eftersom MTG:s kanaler TV3, TV6, TV8 och  TV10  är profillösa idag, säger Andreas Malmfält.

Han tycker att  TV3 är det allra värsta sorgebarnet eftersom kanalen måste som en  moderkanal. Andreas Malmfält hoppas att TV3 får ordning på situationen  och tycker ändå att det finns positiva tecken i form av att TV3 har  presenterat en starkare tv-tablå för hösten.

Han uppger också att Bizkit har ett längre möte med tv-husen varje månad och att man har framfört synpunkter till MTG kring utvecklingen:
– Vi har fått respons som säger att man jobbar hårt för att försöka  hitta tillbaka till program som når en bredare publik. Så det är  naturligtvis positivt, säger Andreas Malmfält.

Fredrik Lundberg  tillträdde som programdirektör för MTG TV under våren och kommer närmast  från TV4. Andreas Malmfält tycker att det är för tidigt att peka ut  honom som syndabock:
– Att förändra en negativ trend tar tid, men det är olyckligt om trenden  går åt fel håll.  Programavdelningen bär naturligtvis ett stort ansvar  för att lyfta kanalen, men det går inte hänga ut Fredrik Lundberg – inte  än i alla fall, säger Andreas Malmfält.

Han räknar inte med att  TV3 lyckas vända den negativa trenden under sommarmånaderna eftersom man  inte sitter på stora sporträttigheter som fotbolls-EM och liknande:
– Hösten blir extremt viktig för TV3 och även för oss i branschen. Vi  behöver tre starka mediehus och då är det riktigt allvarligt när ett av  de stora tv-husen har rejäla problem, säger Andreas Malmfält.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TV3TV4Kanal 5Bizkit Wisely

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.