Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 anmäls slår bort kritiken

Publicerad: 9 februari 2011, 16:07

Pappan till den 21-åring som dog i helgen anmäler TV4 till Granskningsnämnden. Men kanalen slår ifrån sig.


Ämnen i artikeln:

StrixLasse WierupTV4

Resume.se rapporterade igår om att en 21-åring tog sitt liv efter att ha medverkat i det senaste avsnittet av ”Svensk maffia”. Nu är det emellertid inte klarlagt om det rör sig om ett självmord eller inte. Men enligt Aftonbladet har hans fosterpappa nu anmält kanalen till Myndigheten för radio och tv (tidigare Granskningsnämnden).

– Det var fruktansvärt ångestframkallande för honom att det här sändes, säger fosterpappan till Aftonbladet.

Hans kritik går ut på att sonen inte förstod innebörden av sin medverkan i programmet. Och när han väl förstod hade han försökt stoppa det. Men TV4 hävdar att 21-åringen hade godkänt sin medverkan.

”Vi redogjorde för vilka delar av inspelningarna som skulle användas och berättade hur programmet skulle se ut. Victor var angelägen om att få veta ifall han i materialet uttalade sig om sin familj eller om andra kriminella gäng. När han fick besked om att så inte var fallet godkände Victor publiceringen” skriver TV4 idag i ett uttalande på sin sajt.

Vidare skriver kanalen att Victors anhöriga sedan försökte förmå TV4 och Strix att avstå från sändning. Men hans godkännande sågs som en vuxen persons beslut.

Dagen före sändning kom dock Victor till Strix kontor och lämnade en lapp där han bad om att få bli avidentifierad. Man kom då fram till ett förslag som gick ut på att placera ett förtydligande i slutet av avsnittet med texten:

”Intervjun med Victor är inspelad 2010. Idag bor han på ett stödboende. Han säger sig inte längre ha någon kontakt med sitt gamla gäng”.

Det förslaget ska han enligt TV4 ha godtagit.

”Då vi ringer och berättar för Victor om eftertexten godkänner han publiceringen i dess nuvarande form. För säkerhets skull skickas en DVD-skiva med programmet till en adress som Victor ger oss. Det sista Victor säger till oss om programmet är: ”Det blir jättebra, tack.” skriver Fyran i sitt uttalande.

Victor är ett påhittat namn.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

StrixLasse WierupTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.