Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 dubbelt fällda

Publicerad: 11 maj 2009, 08:43

TV4:s reality-serier Semestersvenskar och Advokaterna fälls båda av Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande. TV4 riskerar nu en avgift på en kvarts miljon.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenTV4

Exponeringen av Fritidsresors logotyp i TV4:s Semestersvenskar blev för mycket för Granskningsnämnden som fäller serien.

Semestersvenskar var finansierad av Fritidsresor. I serien syntes både namn och logotyp. Dessutom nämndes hotellanläggningen i Thailand vid flera tillfällen. Granskningsnämnden reagerade också mot sluttexterna där det stod att serien gjorts med bidrag från Fritidsresor.
”Sammantaget uppkom ett gynnande av researrangören som inte kunde motiveras av ett tillräckligt
informations- eller underhållningsintresse”, skriver nämnden som påför TV4 en särskild avgift på 150 000 kronor.

I serien advokaterna visades advokatbyrån ”Försvarsadvokaternas” logotyp i bild under sammanlagt 2 minuter. För det anser Granskningsnämnden att TV4 ska betala 100 000 kronor.

Även Sveriges radio fälldes vid nämndens senaste sammanträde. Här var det ett inslag där Ulrika Messing intervjuades i ”Elfving möter”, där hon berättade om sin nya butikskedja som ansågs som otillbörligt gynnande. SR påförs en avgift på 50 000 kronor. Även Mix Megapol fälldes för att ha gynnat ett företag som vunnit en luciatävling. Företagsnamn nändes 14 gånger. Det kostar kanalen 25 000 kronor.

STAR FM ska betala 25 000 för att inte ha följt sändningsbeteckningen i sina sändningar. Ett inslag i TV4 Nyheterna fälldes som osakligt.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.