Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

TV4 får straffavgift på 300 000 kronor

Publicerad: 8 juli 2015, 07:02

TV4 uppvisar nonchalans, tycker granskningsnämnden.

Foto: Andreas Elgstrand.

Säljfrämjande inslag i samband med ett av kanalens mest populära program gillas inte av Förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenFörvaltningsrättenTV4

Det var i samband med ett avsnitt av "Så mycket bättre" som sponsringsmeddelanden för Fristad Kansas, Oatly och Siba fördes fram. Det har TV4 redan fällts för tidigare i granskningsnämnden, som ansåg att kanalen hade brutit mot reglerna för hur sponsringsmeddelanden får vara.

Granskningsnämnden vände sig till förvaltningsrätten eftersom TV4 vid ett flertal tidigare tillfällen har fällts av granskningsnämnden.

"Mot bakgrund av att TV4 vid flera tillfällen överträtt bestämmelsen avseende sponsringsmeddelanden anser nämnden att TV4 uppvisat sådan nonchalans inför klara regler om hur sponsringsmeddelanden ska utformas att det ska mötas med en avgiftssanktion och att de upprepade överträdelserna tillsammans med de aktuella sändningarnas räckvidd motiverar en högre avgift om 100 000 kronor per felaktigt utformat sponsringsmeddelande", skriver granskningsnämnden i sitt yrkande.

Förvaltningsrätten går alltså på granskningsnämndens linje och dömer kanalen till totalt 300 000 kronor som straffavgift till staten.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.